Piyasa Analizi - 28/11/2014

Dün OPEC' in petrol üretimini sabit bırakması ile birlikte hem brent petrol (OIL) hem de Batı Teksas tipi petrolde (WTI) fiyat gerilemeleri yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. OPEC ülkeleri yılın ilk 6 ayında yani haziran ayına kadar her gün 30 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirecek. Üretimde bir değişiklik yapılmaması BRENT' in 71,22 dolara, WTI ' nın ise 67 dolara kadar gerilemesine neden oldu. Petrol fiyatının düşmesi ABD' nin kaya gazı üreticilerini olumsuz etkileyebilir ve sektörü terk etmelerine neden olabilir.
Bugünün en önemli verileri Avrupa ekonomisinden gelecek öncü enflasyon ve işsizlik verileri. Yıllık enflasyonun %0,3 olması beklenirken işssizlik oranının %11,5 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Bu veriler Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi' nin para politikalarının ne kadar etkin olduğunun bir göstergesi olarak yakından izlenebilir. Avrupa ekonomisi enflasyon yaratmaya çalışıyor ve beklentilerin üzerinde bir enflasyon rakamı gelir ise EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketler görülebilir.
ABD'de bugün piyasalar yarım gün çalışıyor ve "Kara Cuma". Perakende sektrönde, zincir mağaza satışlarında ve tüketimde bir artış bekleniyor. Azalan petrol fiyatı tüketicilerin elinde daha fazla harcanabilir gelir kalmasına neden oluyor ve bu durum da tüketimi artırıcı bir etken olarak karşımıza çıkıyor.
 
EURUSD
 
Saat 12:00 de açıklanacak olan AB öncü enflasyon ve işsizlik verileri önemli. Bu sabah Almanya'dan perakende satış verisi geldi ve bir önceki aya göre %1,9 luk bir artış gösterdi(Beklenti:%1,7) . An itibariyle 1,2458 seviyesinden işlem gören parite için 1,2504 ve 1,2547 seviyeleri önemli direnç noktaları olarak izlenebilir. Parite 1,2468 üzerinde günlük bir kapanış gerçekleştiremezse yükseliş hareketi zor gözüküyor. 1,2437 ve  1,2413 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir.
 
BRENT PETROL (OIL)
 
Bu hafta belki de en riskli ve spekülatif enstrüman olarak düşündüğüm Brent Petrol OPEC etkisi ile düşüşüne devam ediyor ve brent petrol için henüz bir dip seviyesinin oluştuğunu söyleyemeyiz. An itibariyle 71,56 seviyesinden itibaren işlem gören brent petrol için 70,31 ve 67,84 seviyeleri bugün takip edilebilecek destek seviyeleri olabilir. Tepki alışları ile beraber 75,90 seviyesi görülebilirse yükseliş görülebilir ancak zor gözüküyor.
 
 
BATI TEKSAS PETROL (WTI)
 
Ciddi satışlar gözlemlediğimiz WTI için 66,49 ve 64,43 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir. Azalan trend devam ediyor ve fiyat dip seviyesini aramayı sürdürüyor. 72 dolar üzerine fiyat atamadıkça düşüş hareketi devam edebilir.
 
 
İldeniz Öztürk
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı
 
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
 


---------------------------------------------------------------------
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış