Haftaya başlarken parite ve emtialar -10/11/2014

Geçtiğimiz haftaya nazaran ekonomi veri akışının daha az etkili olacağı bir haftaya girdiğimizi söyleyebiliriz. Bu hafta içerisinde takip edilebilecek en önemli veri cuma günü açıklanacak olan Avrupa bölgesi öncü büyüme verisi ve aynı gün Almanya, Fransa ve İtalya'dan da gelecek öncü büyüme verisi.
Pazartesi günü Çin ekonomisinden üretici ve tüketici enflasyonu yayınlanıyor. Dünyanın en büyük nüfuslu ülkesinde enflasyonun giderek azalması dünya ekonomisinin büyümesi için halen sıkıntı yaratacak bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Halihazırda büyümeme problemi olan dünya ekonomisi için Çin ekonomisinde %1,6 seviyesinde olan enflasyonun artış göstermesi olumlu algılanabilir. Türkiye sanayi verisi de TL'nin diğer pariteler karşısındaki hareketi için yakından izlenebilir.
Salı günü Japonya'dan gelecek olan dış ticaret rakamları önemli. Japonya Merkez Bankasının parasal genişleme politikalarının etkilerinin gözlemlenebileceği bir veri olarak izlenebilir.
Çarşamba günü ise İngiltere ekonomisinden gelecek olan istihdam rakamları sterlin cinsinden pariteler için etkili olabilir. Aynı gün BOE başkanı Mark Carney İngiltere ekonomisi ile ilgili bir enflasyon raporu yayınlayacak. BOE, İngiltere ekonomisinde ciddi ve kronik bir enflasyonun oluşmaması için faiz artışını gündeminde tutuyor ve %2 olan enflasyon hedefini yakından takip ediyor.
Perşembe günü Japonya ekonomisindeki hareketlilik göstergesi olarak çekirdek makine siparişleri takip edilebilir. Yine Çin'den veri geliyor, endüstriyel üretim ve sabit sermaye yatırımları verisi yakından izlenebilir. ABD'den ise her hafta açıklanan haftalık işsizlik başvuruları yakından izlenebilir. 
Cuma günü ise Avrupa bölgesi öncü büyüme verisi ve ABD'den perakende satışlar ve Michigan Üniversitesinin yayınladığı tüketici güveni anketi tüketime dayalı ABD ekonomisinin geleceği ile ilgili bir gösterge olarak takip edilebilir.

USD/TRY
Geçtiğimiz hafta 2,2807 seviyesini gördükten sonra beklentilerden düşük gelen ABD tarım dışı istihdam verisi ile kar satışları ile beraber düzeltme gördüğümüz parite için 2,2894 ve 2,2982 seviyeleri önemli ortalamalara denk gelen direnç seviyeleri olarak izlenebilir.Pazartesi günü açıklanacak olan Sanayi verisi önemli. İyi gelmesi durumunda TL'de değerlenme devam edebilir ve 2,2479 ve 2,2391 düzeyleri test edilebilir.

EUR/USD
Geçtiğimiz hafta AMB Başkanı Mario Draghi'nin güvercin açıklamaları ile parite 26 ayın dip seviyesi olan 1,2358 i gördü, sonrasında tepki alışları ile 1,2454 düzeyini gören parite için 1,25 seviyesi güçlü bir direnç noktası olarak çalışıyor. Ana trend paritenin azalan yönünde devam ediyor.Parite 1,24 üzerinde kalıcı olamaz ise 1,2377 ve 1,2312 seviyeleri aşağı yönlü hedefler olabilir. Bu hafta içerisinde Avrupa bölgesinden gelecek olan öncü büyüme rakamları paritenin yönü için yakından takip edilebilir.

XAU/USD

Dolar ve dolar endeksi ile ters orantılı olan Altın fiyatı, ABD istihdam verisi ile kendine güç buldu ve yükselişe geçti. Aynı zamanda Ukrayna -Rusya arasındaki geriliminin yeniden artacağına dair söylemler güvenli liman olarak algılanan Altına talebi artırdı. Altın fiyatı üzerindeki gerilim devam ediyor ve 1200 doların üzerine atmadıkça Altın üzerindeki baskının artan şekilde devam edebileceğini söyleyebiliriz.  1150 dolar üzerinde günlük kapanışlar devam ettikçe Altında yükselme isteğinin devam etme ihtimali olduğunu söyleyebiliriz. 1162 ve 1147 düzeyleri önemli destek noktaları olarak takip edilebilir.

İldeniz Öztürk
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı

--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------- 






Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış