Piyasa Analizi - 01/12/2014

Yılın son ayına girmiş bulunuyoruz ve forex piyasalarında gerilim dozunu artırmaya devam ediyor.
Şükran günü dolayısıyla sakin bir seyir izleyen ABD piyasaları bugün kaldığı yerden işlemlerini sürdürecek.
Dün İsviçre Merkez Bankasının varlıklarının %20 sini Altın rezervi olarak tutmasına dair yapılan referandum sonucu HAYIR çıktı, bu durum düşüş trendinde olan Altın fiyatını daha aşağıdaki seviyelere çekebilir.
Bugün PMI günü ve ilk olarak Çin'den gelecek olan HSBC İmalat PMI ile güne başlanacak. 50 seviyesi üzerindeki bir PMI rakamı iyiye işaret olmakla birlikte Çin Hükumetinin ekonomiyi canlandırmak amacı ile uyguladığı para politikalarının ne kadar etkin olduğunu göreceğiz. Çin Merkez Bankası parasal teşviklerinin yanı sıra , geçtiğimiz ay politika faizinde indirime gitmişti. Bu tür aksiyonlar büyüme endişelerinin ne kadar ciddiye alındığının bir göstergesi.
Almanya, İngiltere, Avrupa Bölgesi ve ABD'den de gelecek olan PMI rakamları pariteler için önem arz edebilir ancak çok dalgalanma yaratmasını beklemiyorum. Günün sonunda ABD'de FED New York üyesi William Dudley ' nin bir konuşması var. ABD ekonomisi ile ilgili söylemleri yakından izlenebilir.
İç piyasadan Türkiye Kasım ayı ihracat rakamı açıklanacak. Ekim ayında 12,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Küresel ekonominin durgunluğa girdiği bir ortamda ihracat ile ilgili problemler rakamın düşük gelmesine neden olabilir. Özellikle Avrupa Birliği ekonomisinin toparlanması Türkiye ihracatının artışı için önemli.

EURUSD

1,2500 seviyesinin üzerinde kalıcı olamadığını gözlemliyoruz. Bu hafta çarşamba,perşembe ve cuma günü parite için önemli. AB ekonomisi büyüme rakamı, AB Merkez Bankası faiz kararı ve ABD işsizlik oranı paritede hareketlilik yaratabilir. Ana trend aşağı yönlü olduğundan dolayı yükselişler satış fırsatı olabilir. Parite 1,2468 seviyesi üzerinde kalıcı olamadığı sürece satış isteğinin devam etme ihtimali olduğunu söyleyebiliriz.


USDTRY

Geçtiğimiz hafta trendin tersine hareketler gözlemlenen paritede cuma gününden itibaren başlayan tepki yükselişinin devamını bekliyorum. 2,22 ve 2,25 arasındaki her seviye bir alış fırsatı olabilir. ABD ekonomisinin toparlandığına dair olumlu sinyallerin gelmesi ve dolarının güçlü seyri pariteyi yukarı çekmeyi sürdürebilir.

GOLD

Fiyatın yükselmesi için son sebep İsviçre'deki referandumdu ve sonuç hayır olarak çıkınca emtia fiyatını yükseltecek başka bir sebep kalmadı gibi gözüküyor. Bundan dolayı Altın fiyatında satışların devam etmesi mümkün. 5 günlük ortalamaya denk gelen 1185 dolar seviyesi çok güçlü bir direnç noktası olarak izlenebilir. 1151 ve 1142 dolar seviyeleri de önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir.


BRENT PETROL

OPEC kararının artçı şokları ile beraber düşüşünü sürdüren petrol fiyatında toparlanma zor gözüküyor ancak bu seviyelerden spekülatörlerin ciddi anlamda alış pozisyonuna geçmesini bekliyorum, çünkü dünyanın temel ihtiyacı olan petrole talebin günün birinde yeniden artacağına yönelik beklenti, fiyatın yeninden 90 dolar seviyelerine doğru bir hareketini başlatabilir.

S&P500 vadeliler (US500) ve DAX vadeliler (DE30)

Endekslerde petrole dayalı üretim yapan şirketlerin zararına paralel düşüşün bugün de devam etmesini bekliyorum. 
Teknik görünümde S&P500 , 2068 seviyesi altında kalmaya devam ederse satış hızlanabilir. DAX için ise 9935 önemli bir destek noktası, kırılırsa kayıplar hızlanabilir.
DAX vadeliler için bu hafta Mario Draghi' nin Avrupa Merkez Bankası faiz kararından sonra yapacağı konuşmayı da takip edeceğiz. Piyasa aslında ABD' nin yaptığı gibi bir QE(Quantitative Easing: Merkez Bankasının, piyasadan Devlet Tahvili veya Hazine Bonolarını satın alması ) bekliyor (Aslında risk fonları risk iştahlarını maksimize etmek için baskı yapıyor...). Mario Draghi eğer bir QE'den bahsederse DAX vadelileri ciddi anlamda prim kazanabilir ancan ben düşük olasılık görüyorum, çünkü AB ülkelerinin regülasyonları bu tür bir aksiyonun başlaması için büyük zorluk çıkarıyor.

İyi haftalar...



İldeniz Öztürk
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.


---------------------------------------------------------------------






Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış