Piyasa Analizi - 19/11/2014

Veri akışının yoğun olduğu haftanın ortasına geldik ve bugüne Japonya Merkez Bankasının faiz
kararı ile başlanıyor. Japonya'da işler biraz karışık hale gelmeye başladı ve iki çeyrek üst üste yaşanan negatif büyüme ile ülke ekonomisi teknik olarak durgunluğa girdi. Başbakan Shinzo Abe bir erken seçim çağrısında bulundu ve bir sonraki vergi artışının uygulamaya konulup konulmayacağı oylanacak. 
Bugünün en önemli verisi, açıklanacak olan FOMC toplantı tutanakları. Tutanakların detayları önemli çünkü güvercin veya şahin bir görünüm piyasalarda ciddi dalgalanma yaratabilir. FED'in yılan hikayesine dönen faiz artırım senaryosu ve tarihi ile ilgili bir tüyo alınabilecek mi, izlemedeyiz...
Dün Minneapolis FED başkanı Narayan Kocherlakota yaptığı konuşmada, FED'in faiz artışının 2015 yılında mümkün olamayacağını söyledi. FED başkanlarından tutarsız ve spekülatif açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Bugün ayrıca İngiltere Merkez Bankasının son yaptığı toplantının tutanakları yayınlanacak ve  bu tutanaklarda merkez bankası üyelerinin kaçının politika faizini artırmak, sabit bırakmak veya azaltmak istedikleri takip edilebilir.
Gün sonunda ABD'den özellikle Batı Teksas Petrolü (WTI) fiyatını etkileyecek  olan Ham Petrol Envanterleri verisi açıklanacak. Beklentilerden düşük gelebilecek bir veri dip seviyesinde seyreden petrol fiyatına tepki alışları getirebilir.

USDTRY

2,2180 seviyesini test ettikten sonra tepki alışları görülen parite için FOMC toplantı tutanakları, TCMB faiz kararı ve ABD enflasyon verisi büyük önem arz ediyor. 2,2248 seviyesi önemli bir direnç noktası olmakla birlikte, 2,2349 üzerindeki günlük kapanışlar gerçekleşemediği sürece aşağı yönlü hareketler görülebilir. Ana trend paritenin yükselmesi yönünde devam ediyor. 2,22 ve 2,25 aralığı 2,30 hedefi için alım seviyeleri olabilir.

EURUSD

Geçtiğimiz cuma gününden itibaren yükselişini sürdüren parite için yükselişlerin satış fırsatı olduğunu söyleyebiliriz. Parite 5 günlük ortalamaya denk gelen 1,2501 üzerinde kalıcılık sağlarsa 1,2537 ve 1,2625 seviyeleri hedef olabilir. Cuma günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin Frankfurtta bir konuşması olacak ve ek parasal genişleme paketi açıklarsa 1,2491 ve 1,2403 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


ALTIN/ONS

1204 dolar seviyesini gören altın fiyatı için yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. Sürekli baskı altında olan fiyat 1200 dolar üzerinde kalıcılık sağladığı takdirde bugün ve yarın yatay bir seyre girip temel verilere göre yönünü belirleyebilir. FOMC toplantı tutanakları ve  ABD enflasyon verisi emtia fiyatı için önemli. 1193 ve 1187 dolar seviyeleri takip edilebilecek destek noktaları olabilir. Ana trende baktığımızda fiyatın aşağı yönlü hareketi devam ediyor. 1200 dolar üzerindeki hareketler 1205 ve 1215 hareketlerini başlatabilir.

WTI-OIL

Batı Teksas tipi petrol fiyatında düşüş devam ediyor. 75,10 dolar seviyesi altında günlük kapanışlar devam ettiği sürece satış sürecinin sürme ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. 74,81 ve 74,22 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir. ABD 'den açıklanacak olan Ham Petrol Envanterleri verisinin beklentilerden düşük gelmesi durumunda tepki alışları ile beraber emtia fiyatı 75,33 ve 75,92 seviyelerini deneyebilir.

İldeniz Öztürk
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------






Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış