Piyasa Analizi - 26/11/2014

Haftanın ortasına geldik ve bugünkü veri takvimine baktığmızda yine önemli haberlerin olduğunu gözlemliyoruz. Bugün takip edilebilecek en önemli veri İngiltere ekonomisinden gelecek olan revize edilmiş büyüme rakamı. Dün ABD'den revize edilmiş büyüme rakamı açıklandı ve %3,9 seviyesinde gerçekleşmişti(Beklenti %3,3) . İngiltere'den beklenen büyüme rakamı ise yıllık %3 iken, üçüncü çeyrek beklentisi %0,7 lik bir büyüme. Olumlu gelecek rakam Sterlin'in değerini artırıcı bir etki yaratabilir, GBPUSD paritesinde hareketlilik olabilir.
ABD tarafından çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisini takip edeceğiz. Bu veri ABD Merkez Bankası FED' in enfasyon verisi ile beraber takip ettiği bir veri. Kişisel tüketim harcamalarının artması ABD ekonomisinin toparlanmasına dair iyi bir gösterge. Bu verinin özelliği çekirdek olması yani gıda-enerji harcamaları dahil değil. Bu durumda petrolün fiyatının azalmasının veriye etkisinin görülmemesi olası.
ABD'den ayrıca Michigan Üniversitesinin yaptığı tüketici güveni ve enflasyon beklentisi açıklanacak. Michigan Üniversitesinden genel son veri olumlu idi ve ABD dolarının güçlenmesinden büyük rol oynadı. Gün sonunda ABD'den petrol fiyatını ilgilendirecek Ham Petrol Envanterleri ve Benzin Stokları verisi açıklanıyor.
 
USDTRY
 
2,22 seviyesinden işlem gören parite için halen bir alım fırsatı olabilir. 2,22 ve 2,25 aralığında hareketini uzun süre devam ettiren parite, Türkiye'ye ciddi portföy girişi ile beraber 2,22 seviyesinde tutunmaya çalışıyor ancak bu durum kalıcı olmayabilir ve parite yeniden 2,30 hareketi başlatabilir.
 
EURUSD
 
Parite için yarın önemli çünkü AMB Başkanı Mario Draghi bir konuşma yapacak ve ek teşviklerin açıklanması gündemde ancak AB bölgesindeki prosedürsel sıkıntılar yeni bir parasal genişlemeyi zora sokacak gibi. Dün ABD'den gelen karışık veriler ile tepki alışları gözlemlenen paritede aşağı yönlü trend devam ediyor. 1,2426 üzerinde günlük kapanışlar devam ederse tepki alışları hızlanabilir. Yarınki Draghi konuşması parite için önemli.
 
 
ALTIN/ONS
 
1200 dolar üzerinde kalıcı olamayan emtia için ABD dolarının gücü ve Dolar endeksi belirleyici olmaya devam ediyor.Geçtiğimiz hafta Çarşamba gününün en düşük seviyesi olan 1174 dolar ve yine geçtiğimiz Cuma en yüksek seviye olan 1208 dolar düzeyi destek ve direnç noktaları olarak izlenebilir.
 
 
GBPUSD
 
Bugünkü İngiltere büyüme verisi önemli. İngiltere MB başkanı Mark Carney dün faiz artırım sürecine başlama ihtimalimiz yüksek dedi ancak FED' in faiz artırım süreci yılan hikayesine dönmüş iken İngiltere MB' nın faizi artırmasını zor bir olasılık görüyorum. Dün karışık gelen ABD verileri ile yine tepki alışları gördüğümüz paritede 5,5 yılın zirvesinden aşağı yönlü trend hareketi devam ediyor.
1,5717 seviyesinden işlem gören parite teknik anlamda 1,5680 seviyesine üzerinde kalmaya devam ederse yükselen bir trendin başlama ihtimalini değerlendirebiliriz.
 
PETROL(BRENT)
 
Petrol fiyatı için yarın çok önemli, OPEC toplantısı var ancak dün de yazdığım gibi petrol arzında bir azaltıma gidilmeyebilir http://www.makroekonomikanaliz.blogspot.com.tr/2014/11/petrol-fiyatnda-beklenen-yukselis.html
Nitekim dün Venzuella ve Suudi Arabistan kendi aralarında yaptıkları toplantıda bir üretim kısıtına gitmeyeceklerini belirttiler. Suudi Arabistan petrol bakanı Ali al Naim yarınki toplantıdan önce Rusya ve Meksika'daki meslektaşları ile görüştü. Kur savaşlarından sonra petrol savaşları da aslında başladı diyebiliriz.
Petrol aslında ciddi bir risk enstrümanı oldu ve fiyatının OPEC kartelinin elinde olması bu tür toplantıları daha anlamlı kılıyor. Yarın bir sürpriz de çıkabilir, hatırlatayım Suudi Arabistan 2008 ve 2009 yıllarında varil üretimini günde 5 milyon varil azaltarak petrol fiyatının yukarı gitmesini sağlamıştı. 79,21 dolar düzeyi önemli bir direnç noktası olarak bu hafta içerisinde çalışabilir. Bu seviye üzerindeki günlük kapanışlar petrol fiyatında yükselen bir trend başlatabilir.
 
 
İldeniz Öztürk
 
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
 ---------------------------------------------------------------------
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış