Türkiye’ nin Orta Vadeli Ekonomik Programı Açıklandı

2012 ve 2014 yılları’ nı kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından açıklandı. Bu programda en çok dikkati çeken, 2011 yılı için %7,5 olarak beklenen büyüme oranın 2012 yılı için %4 e çekilmesiydi. Global ekonomik krizin getirdiği kötümser hava, hükümetin cari açık ile mücadele için uygulamaya koyduğu daraltıcı para ve maliye politikaları, büyüme oranının aşağıya çekilmesinde en büyük etken oldu. %3,5 luk bir hız kesme Türkiye ekonomisi için ciddi bir rakam. Cari açığı 75 milyar dolar’a ulaşan Türk ekonomisi, açığın en büyük kalemini oluşturan dış ticaret rakamlarının iyileştirilmesi yolunda sağlam adımlar atmaya çalışıyor ve bu açığın kapanması için vergi artışları ile birlikte iç talebi azaltıcı parasal önlemler alıyor. Ancak, ithalat’ ın büyük bir bölümün enerji ürünleri (petrol, doğalgaz…) olması, ve global trendin bu ürünlerin fiyatlarının artacağı yönde olması, dış ticaret açığının kontrol edilebilirliğini daha çok riske atıyor.
2012 yılı için tahmin edilen %4 lük büyüme daha düşük enflasyon ancak daha fazla işsizlik anlamına gelecek. Ekonomide büyüme yavaşlarsa, kişi başına düşen milli gelirdeki artış da azalacak, dolayısıyla birey ve kurumların tüketim eğilimleri azalacaktır. Tüketim azalırsa, sanayi üretimi de azalacak ve işverenler artan maliyetlerinden dolayı, çalışan sayılarında bir azaltma yoluna gidecektir. Bu da işsizliğin artışına sebep olacaktır. Şu anda %10,5 olan işsizlik, OVP’ ın büyüme tahminlerine göre,  önümüzdeki senelerde bir düşüş trendine girmeyecek gibi görünüyor.
Orta Vadeli Program, reel sektör ve bankacılık sektörü için bir referans özelliği taşıyor. Beklentileri göz önünde bulunduran şirketler de, önümüzdeki seneler için üretim, yatırım, dışa açılma ve insan kaynağı alanında planlamalarını yapmaya başladılar. 2007 yılında ABD konut piyasasında başlayan ciddi sorunların dünyaya yayılması sonucunda oluşan küresel kriz, etkilerini daha uzun bir süre devam ettirecek gibi görünüyor.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış