Merkez Bankası' nın bugünkü müdahalesi Dolar' ı durduramayacak!

Merkez Bankası dolar/TL kurunun yükselişine seyirci kalmadı ve  literatürde "yönetimli dalgalı kur (managed floating exchange rate)" diye adlandırılan sistemin gerektirdiği müdahaleyi gerçekleştirdi. Beklentim, piyasaya döviz satmasıydı ancak farklı bir enstrüman kullanmayı tercih etti ve döviz cinsinden mevduat munzam karşılık oranınında azaltmaya gitti. Döviz cinsi mevduat munzam karşılığının azaltılması, bankaları daha fazla döviz cinsinden kredi vermelerine imkan sağlar ve piyasaya likidite enjekte eder. Dolayısıyla piyasa bollaşan dövizin değeri azalacak. Bugün dolar/TL kurunda yaşanan azalmanın temel sebebi bu müdahaledir. Sabah 1.8952 den açılan piyasa, gün sonunda 1.8706 dan kapandı.


Dolar/TL kurunun yükselmesinin temel sebebi küresel yaşanan kriz ve gelişmekte olan piyasalar üzerinde  gün geçtikte artan spekülatif hareketler. Hedge fonların risk iştahı yine kabarmış durumda ve piyasaları altüst etmeye devam edecek gibi görünüyorlar. Ne yazık ki Merkez Bankası' nın bu müdahalesi de yetersiz kalacak, çünkü yaşanan kur artışı iç kaynaklı değil ve sistem dışından kaynaklanan bir risk...Merkez Bankası, seçtiği müdahale tarzı ile elinde tuttuğu döviz rezervlerini harcamak istemedi. Bu durum gelecekte bu rezervlere gerçekten ihtiyacı olacağının bir göstergesi.
Önümüzdeki günlerde özellikle Avrupa kaynaklı yaşanan borç krizi, dolar/TL kurunu yine yukarı çekecek. Munzam karşılıklarını ne kadar azaltılırsa azaltılısın kur' a kalıcı bir etki etmeyecek. TL nin değerlenmesi için, önceden de belirttiğim gibi Merkez Bankası' nın yüksek miktarda döviz satımı gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu durumda da rezervlerin erimesi riski bizleri bekliyor...
Birbiri ardına,değişik ekonomilerde kriz yaşandığını varsayalım... Küreselleşmenin etkisiyle Türkiye' nin de bu krizlerden etkilenmemesi mümkün değil. Merkez Bankası bir kriz anında piyasaya döviz sattı, kuru düzeltti..bir kriz daha oldu, biraz daha döviz sattı kuru düzeltti..arkasından bir kriz daha geldi diyelim..bu sefer elinizde satacak dövizi kalmayabilir..Bunun sonucunda, eğer dalgalı kur sistemindeyseniz kuru iyice serbest bırakmak zorunda kalırsınız ve kur fırlar...İşte size kur kaynaklı bir kriz!
Bu yaşanacak en kötü senaryo...Global ekonominin taşları artık yerine oturmalı. Umarım böyle bir kaos yaşanmaz ve tüm dünya en kısa zamanda istikrara kavuşur.

----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış