Dolar /TL kuru artmaya devam ederse ekonomi nasıl etkilenecek?

Merkez Bankası beklediğimiz parasal müdahaleyi de bugün gerçekleştirdi. Dolar /TL kuru gün içinde 1,8326 seviyesine kadar indi ve günü 1,8474 ten kapattı. Bu müdahale, önceden de bahsettiğim gibi gerek Türk ekonomisinin sağlığı ve gerek Merkez Bankasının güvenilirliği açısından önemli bir hareketti.

Peki neden kura müdahale edildi, Dolar/TL kurunun artmasının ne gibi etkileri olacak?


  1. Girdi maliyetleri (elektrik, su, doğalgaz...) artacak ve maliyet yönlü enflasyon olacak.
  2. Binek ve ticari araç ithalatında fiyatlar dolar cinsinden olduğu için fiyatlar yine yukarı yönlü olacak.
  3. İhracatın büyük bir kısmını ithal girdilerle yaptığımız ekonomide, girdi fiyatlaması dolar cinsinden olduğu için yine maliyet yönlü bir baskı olacak ve ihraç edilen malların nisbi fiyatları artacak. Bu durum ihracatın azalmasına sebep olacak. Unutmayın, ihracatımız Euro cinsinden, Dolar cinsinden değil. Dolayısıyla Dolar' ın fiyatının artışı, mal ve hizmetlerimizin fiyatlarını diğer ülkelere göre azaltmayacak. 
  4. İhracat' ın azalması  dış ticaret açığını arttıracak ve bu da Cari açık' ı artıracak. Merkez bankası, bu durumda elindeki diğer bir koz olan faiz arttırımı gündeme getirecek ve ülkeye daha fazla yabancı sermaye çekmeye çalışacak.
  5. Döviz cinsi borcu olan firmalar sorun yaşayacak ve bütçelerinde dengesizlikler olacak. Reel sektörde küçülme ve üretim kaybı yaşanabilir.
Merkez bankası döviz satarak rezerv kaybı yaşadı ve bu kaybettiği rezervleri tekrar geri kazanabilmesi için önümüzdeki günlerde faiz arttırımına gidecek. Zaten Cari açık yaşanan bir ekonomide faizlerin düşük tutulması tamamen yanlış bir politikadır ve Cari açık krizine bahane çıkarmaktadır, bakınız http://makroekonomikanaliz.blogspot.com/2011/08/merkez-bankas-cari-ack-krizine-bahane.html
Merkez bankasının amacı düşük faiz yüksek kur politikası ancak faizlerle oynayabildiğiniz kadar kurlarla oynayamazsınız. Kapalı bir ekonomi değiliz ve dışsal şoklara açığız. Merkez bankası' nın müdahale kararlarını verirken gelişmeleri çok daha iyi analiz etmesi gerektiğini düşünüyorum.

----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış