Merkez Bankası' nın artık faizleri arttırması gerek!

Bugün açıklanan verilere göre Ocak-Ağustos dönemine ait Cari açık 54,3 milyar dolar oldu. Geçen senenin aynı döneminde 27 milyar dolar olan Cari açık 2 kat artmış oldu. Bu artışta ana etken yine ithalatın ihracattan fazla gerçekleşmesi oldu. Bakınız Dış Ticaret Müsteşarlığı: http://www.ekonomi.gov.tr/index.cfm?sayfa=gundem&kat=CF702B04-D8D3-8566-45209E35C619A72C&icerik=D658EEDA-D8D3-8566-452040995BA0242E.

Türkiye' nin her zaman ithalatı ihracatından fazla olacak ve hiç bir zaman Cari açığını ihracat yaparak kapatamayacak. Bunun sebebi bildiğiniz gibi ihraç malların girdilerinin ithal mallar ile yapılması zorunluluğu. İhracatın ithalattan fazla olduğu durumlar, petrol ve diğer enerji kaynaklarını ihraç eden ülkeler için geçerlidir, örneğin Rusya,Suudi Arabistan, Venezuela...Bu ülkeler genellikle Cari fazla verirler. Türkiye' de Cari açığın finansmanı için artık Merkez Bankası' nın faiz silahını etkin bir şekilde kullanması gerekiyor. Zaten kurlar da henüz dengeye gelmiş değil...Dolar/ TL bugün 1,8278 açılıp 1,8417 den kapandı. Faizler arttığı zaman hem kura aşağı yönlü bir baskı olacak hem de Cari açığın sıcak para ile finansmanı sağlanacak. Bir sonraki para kurulu toplantısında Merkez Bankası' dan faiz arttırım kararı gelmeli...

USD/TRY Grafiği (11.10.2011 Salı)

Bugün borsa 58.664 puandan kapandı. Analistler, endeksin 59.000 seviyesini geçerse 60.000 lere doğru gideceği yönünde yorumda bulunuyorlar. Slovakya' nın Avrupa ekonomisini kurtarma fonu ile ilgili nihai kararının beklenmesi Euro/Dolar paritesinde hareketsizlik yaşanmasına neden oluyor. Olumlu çıkacak bir sonuç Euro yönünde bir değerleme yapacaktır.
Cari açık sorununun bu ülkede çok iyi yönetilmesi gerekiyor, aksi takdirde yumuşak karnımız olarak kalacak ve ülke olarak hem riskimizi arttıracak hem de ekonomik istikrarı tehdit etmeye devam edecek.

---------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış