BITCOIN Üzerine - 2

Bitcoin yeni bir rekora daha çıkarak 26 Kasım’da 9,000 dolar seviyesini geçti. Sene başından beri %700 artış gösteren, Ocak ayında 1,000 dolar iken, Ekim ayında 4,500 dolar, Kasım ayında da 5,850 dolar iken ciddiye dahi alınmayan Bitcoin, şimdi tüm dünyanın dilinde ve yükselişine devam ediyor. An itibariyle 9,747 dolar seviyesinden işlem gören Bitcoin, 10,000 dolar psikolojik seviyesini de geçti. Teknik indikatörlerin aşırı alım seviyesine işaret etmesine rağmen yükselişini sürdüren Bitcoin, FED başkanı Janet Yellen’ın ve FOMC(Federal Open Market Committee) üyelerinin enflasyondaki aşağı yönlü beklentileri sonucunun Dolar’ın değer kaybına neden olması ile birlikte de yukarı yönlü hareketini sürdürdü. Kripto para piyasasında, ağ üzerinden (blockchain network) üzerinden hergün 250,000-375,000 arasında işlem geçiyor, ve Bitcoin madenciliğinde de geriye 4,3 milyon çıkarılacak Bitcoin kaldı (Bitcoin protokolüne göre piyasada sadece 21 milyon Bitcoin işlem görebiliyor, http://makroanaliz.blogspot.com.tr/2017/11/bitcoin-uzerine.html ).
Coinbase’ in (https://www.coinbase.com/) verdiği bilgiye göre geçtiğimiz hafta Çarşamba’dan Cuma’ya 100,000 yeni hesap açıldı ve bu sadece Coinbase’de açılan hesap sayısı...Bitcoin’in bu hareketine fiyat balonu denmesine rağmen , CME’nin (Chicago Merchantile Exchange) yıl sonuna kadar Bitcoin vadelilerini işleme açacak olması, bu kripto paraya olan inancı artırmaya devam ediyor..Diğer taraftan Kripto paraların piyasa değeri 301,5 milyar doları geçerken, Bitcoin bunun 160 milyar dolarını oluşturuyor. Bu kadar büyük bir piyasada değeri, yatırımcıların diğer rakip kripto paralardan çıkıp, anakara olan Bitcoin’e dönmelerine ve talebi artırmalarına neden oluyor.Piyasa değeri, piyasadaki Bitcoin adedi ile Bitcoin fiyatının çarpılması ile bulunuyor.
Bitcoin’e olan talebin artmasında medyanın payı da çok büyük. Şu anda insanlar gündelik hayatlarında önceki senelere göre daha fazla Bitcoin üzerine haber alıyorlar. 2015 yılında birine Bitcoin hakkında bir şey sorsanız, sizin neden bahsettiğinizi bile anlamayacaktı. Şu anda finans dünyası ile ilgisi olmayan bir kişi bile Bitcoin madenciliği hakkında size bir şeyler anlatabilecek düzeye geldi.
Diğer göze çarpan şey ise, Bitcoin’in, çöken ve durgunluk yaşayan ekonomilerde, sermaye kontrollerinin sıklaştığı, tasarruf imkanlarının azaldığı ve ülke para birimlerinin hiper enflasyondan etkilendiği ekonomilerde daha çok kullanılması. Bu ülkeler Venezuella, Çin, Zimbabve ve Meksika gibi ülkeler. Ancak, Bitcoin’i kullanan ve yasal hale getirmiş ülkeler de var. Bunlarda biri de Japonya. Japonya’ da binlerce tüccar Bitcoin üzerine ödeme kabul ediyor ve ülkenin %88’i  Bitcoin hakkında bilgi sahibi.

Bu arada, Big Bang Theory dizisinin 30 Kasım tarihindeki ABD gösteriminde 12,6 milyon izleyici Bitcoin kelimesini duyacak ( https://news.bitcoin.com/12-6-viewers-will-hear-about-bitcoin-watching-the-big-bang-theory/ )  Medyanın etkisi ile talep daha fazla büyüyecek ve fiyat da 10,000 dolar seviyesi üzerinde kalıcı olacak gibi duruyor.

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış