BITCOIN Üzerine - 1


Her ne kadar Bitcoin’in bir ödeme aracı olup olmadığı konusunda önceden çok önyargılı olsamda, bu dijital paranın önlenemez gelişimi ve değerinin artışı ilgimi çekmeyi başardı. Dijital bankacılık, dijital ve mobil ödemeler konusuna halihazırda olan ilgime, Bitcoin’i de eklemeyi karar verdim ve araştırmaya başladım.

Bitcoin’in tanımını burada detaylı yapmayacağım ama Bitcoin’i internet için yaratılmış, kullanıcılar arası bir elektronik nakit olarak tanımlayabilirsiniz. Zamanla Bitcoin’in bir çok alt türevleri çıktı, Bitcoin Cash , ve Ripple, Litecoin gibi diğer alt coinler...Ve bu coinler internet üzerinden bir çok farklı borsada işlem görmeye devam ediyor. Coin çıkartmak bir finansman kaynağı olarak nitelendiriliyor ve ICO dediğimiz sistem ile yapılıyor. ICO- Initial Coin Offering anlamına gelir. Şirketler nasıl finansman sağlamak için Hisse Senetlerini, IPO- Initial Public Offering yani Birincil Halka Arz halka arz ile piyasaya sürüyorlarsa, bireyler, gruplar, aslında hemen hemen herkes ICO yapabilir. Bu arada coin, madeni para anlamına geliyor. Biraz daha detay merak ediyorsanız aşağıdaki linkden inceleyebilirsiniz https://translate.google.com.tr/#en/tr/coin

Bitcoin almak için öncelikle bir dijital cüzdanınızın olması gerekiyor. Buna “Wallet” deniyor(Kavramların çoğu önünüze ingilizce çıkacağı için bu dildeki karşılıklarına da yer veriyorum). Sahip olduğunuz cüzdan ile birine para gönderebilir ve birinden para alabilirsiniz. Bu transferi haftanın 7 günü 24 saat boyunca yapabilirsiniz ve standart para gönderim maliyetinin çok çok altında bir transfer ücreti ödersiniz. Bir Western Union veya MoneyGram ile karşılaştırılamayak kadar küçük bir maliyet...Diğer taraftan EFT’nin saatini beklemek zorunda kalmazsınız ve bir işlem limiti kısıtlamanız da yoktur. İstediğiniz kadar Bitcoin ve Alt coinlerden alıp birbirinize gönderebilirsiniz.

Bitcoin, Blockchain dediğimiz bir sistem üzerinden çalışıyor. Ayrı bir yazı konusu olabilecek olan Blockchain şu ana kadar o kadar gelişti ki, uluslararası iş ilanlarına bakarsanız şirketlerin Blockchain Mühendisi ve Kriptoloji bilen yazılımcılar aradıklarını da görebilirsiniz.

Şu an 23/11/2017 tarihi saat 15:50 Türkiye saati itibariyle Bitcoin 8164 USD , USDTRY kuru 3,9235 iken 32,031 TRY seviyesinden işlem görüyor (Gelecekte bu yazı okunduğunda aradaki farkı görelim diye detay yazdım). 2017 yılı sonunda 10,000 USD seviyesini görmesi beklenen bu dijital paranın piyasası için çoktan bir  “Balon” piyasası nitelendirmesi yapılıyor.Jp Morgan , UBS gibi büyük yatırım bankalarının CEO’ları, Bitcoin ile ilgili olumsuz ve güvensiz söylemlerini her fırsatta medya ile paylaşıyor. Diğer yandan da Bitcoin destekcileri tarafından ağır eleştirilere maruz kalıyorlar.

Bitcoin bir ödeme aracı olmakla birlikte bir yatırım aracı olarak da benimsenmiş durumda. Ekonomi teorisinin belkemiği olan Arz-Talep dengesine göre fiyatı belirlenen Bitcoin, Dolar,Euro, Altın, Tahvil veya Hisse senedi gibi finansal ürünlere alternatif bir yatırım aracı olarak, kendi piyasasında, enflasyon etkilerinden uzak ve herhangi bir regülasyona, aracıya tabi olmadan işlem görmeye devam ediyor. Bitcoin tasarlanırken sadece 21 milyon Bitcoin işlem görecek şekilde oluşturuldu. Günün birinde bu 21 milyon Bitcoin’e ulaşılması ve arz kısıtı ile birlikte fiyatın ciddi bir yükseliş yapması bekleniyor. Tabi Bitcoin protokolü değiştirilmez ise...Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i dünyaya ile tanıştırdıktan sonra ortalıktan kayboldu. Bu protokolü yani çalışma mantığını değiştirecek kişi de ancak kendisi...Bu arada Satoshi Nakamoto’nun bir Japon olduğu kesin değil. Bir takma isim de olabilir, halen tartışma konusu...

Sistemin güvenli olup olmadığı ve günün birinde bir kırılma yaşayacağı konusunda endişeler devam ederken, Bitcoin ‘e olan talebin artması ve fiyatı yukarıya doğru çekmesi göz ardı edilmeyip takip edeceğimiz bir konu olacak.
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış