Doğtaş Kelebek Şirket Analizi


1972 yılında bir Türk girişimci olan Hacı Ali Doğan tarafından “Doğan Mobilya” olarak kurulan Doğtaş, 2016 yılında İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından “Mobilya Sektörünün Başarılı İhracatçısı Ödülü” ‘ ne layık görüldü. 44 sene içerisinde başarılar ile dolu bir hayat geçiren Doğtaş, sektördeki gelişimi ve rekabeti artırarak Türk ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürüyor. Şirketin 311 adet mağazası bulunuyor. Bu mağazaların 269 adedi franchise sistemi ile faaliyetini sürdürürken, şirketin kendisine ait 42 adet mağazası bulunuyor.

Şirketin son çeyrek(9 aylık) bilançosuna baktığımızda Dönen Varlıklar kaleminde bir önceki çeyreğe göre %18 ‘lik bir artış görülüyor. Şirketin Nakit (Kasa ve Bankadaki Vadesiz Mevduat) ve Nakit Benzerleri (Alınan Çekler, Bankadaki 3 ay vadeli mevduat, B tipi likit fon, Repo, vadesine 2 ay kalmış Hazine Bonosu ve vadesine 3 ay kalmış Devlet Tahvili  gibi) kalemi 3,143,109 TL ‘den 6,065,727 TL’ ye yükselerek %93 ‘ lük bir artış gerçekleştirdi.

Şirketin Ticari Alacakları’na baktığımızda ise %25’lik belirgin bir artış gözleniyor. 85,925,108 TL’ den 107,107,751 TL’ ye yükselen Ticari Alacaklar, şirketin ürünlerinin satış işlemini gerçekleştirip parayı tahsil etmeyi beklediği veya tahsil etmesinin şüpheli hale geldiği varlıkları gösterir. Ticari Alacaklar kalemindeki artış şirketin nakit ihtiyacını artırır, nakit ihtiyacı da mali borç ile kapatılır, bu durum da şirketin mali yapısını bozabilir. Şirketin ayrıca 3,794,768 TL Diğer Alacak’ı bulunuyor. Bu kalem Ortaklardan , İştiraklerden, Bağlı Ortaklıklardan, Personelden alacaklardan oluşuyor.

Stokları incelediğimizde ise bir önceki çeyreke göre %11 lik yükselme stok tutma maliyetinin arttığına dair bir göstergedir. Stok bulundurmak nakit kaybı anlamına gelir. Şirketin elinde bulunan ürün stokunda satış kabiliyetini kaybetmiş stoklar olabilir. Bu ürünlerin stoktan arındırılmasının yapılarak yeniden stok değerleme yapılmalıdır. Stoklar kalemindeki azalma, Ticari Alacaklar kaleminde bir azalmaya ve aynı zamanda Nakit ve Nakit Benzerleri kaleminde bir artışa neden oluyorsa, olumlu bir senaryodan söz edilebilir.

Şirketin Duran Varlıkları analiz edildiğinde, özellikle Maddi Duran Varlıklar’da fazla bir artış gözlenmemesi, Şirketin çok ciddi bir yatırım yapmadığının göstergesidir. Bir önceki çeyreğe göre %2’lik artış gösteren Maddi Duran Varlıklar , Doğtaş’ın Biga’da bulunan üretim tesisinde büyümeye şimdilik ihtiyaç duymadığının bir göstergesi olarak algılanabilir. Kapasite kullanım oranlarına baktığımızda da Biga Fabrikası için 2017 yılının ilk yarısında Panel üretiminde %58 , Döşeme üretiminde %77 ve yatak üretiminde %68 kapasite kullanılırken, Düzce fabrikasında %68 Panel ve Döşeme üretim kapasitesi kullanılıyor. Bu veriler de aynı şekilde acil bir fabrika yatırımına gerek duyulmadığını gösteriyor.

Borçlar tarafında da rakamlar biraz endişe verici gözükebilir. Finansal Borçların bir önceki çeyreke göre %18 azalması olumlu görünürken, Kısa Vadeli Borçların sadece %1 azalması olumsuz bir duruma işaret ediyor. Şirketin kısa vadeli finansal borcunun az olması, ödemelerini ne kadar kısa vadede yaptığının bir göstergesidir. Örneğin şirketin üretim sırasında kullandığı hammadde veya yarı mamül için yaptığı ödemenin vadesi 3 ay sonra olsun, 2 ay stok taşıdıktan sonra ürünleri satıp , alacağını 4 ay sonra tahsil edecekse, şirket kendini 3 ay finanse etmek zorundadır. Bunu da mali borçlanma ile yapmak durumundadır. Uzun vadeli borçlara baktığımızda ise 88,497,383 TL den 132,195,297 TL’ye doğru bir artış (%49) olumlu olarak algılanabilir.  Borçlar tarafında vade ne kadar uzun olursa, şirketin borç finansmanı da daha sağlıklı bir görünüme sahip olabilir.

Özkaynaklar’da %26 lık artış ve şirketin 209,069,767 TL lik Ödenmiş Sermayesinin bulunması, Doğtaş’ın piyasadaki güçlü duruşunu destekler nitelikte. 1990 yılında Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan Doğtaş’ın son çeyrekte açıklanan Hisse Senedi İhraç Primi 282,945 TL olarak şirketin finansal kaynaklar bölümünde yer alıyor. Hisse Senedi İhraç Primi, yeni çıkarılan hisse senetlerinin primli satışından doğan kar anlamına geliyor.

Şirketin Eylül ayı sonundaki bilanço açıklanan Kar rakamı 20,711,353 TL olarak kaydedildi. Bir önceki dönem 5,201,883 TL olan Dönem Karının artmasında en büyük etken sektörde canlılık yaratan %10’luk KDV indirimi.  Satış cirosu 459,274,967 TL ‘ye ulaşarak %83 lük bir artış gösterdi, Ticari Faaliyetlerden elde edilen Brüt Kar’ da %76 artış göstererek 171,712,310 TL olarak gerçekleşti.

Doğtaş, 2012 yılında Kelebek Mobilya’yı satın alarak piyasada hızlı bir ivme yakaladı. 2020 yılında sektörün lideri olma planı yapan şirket için özellikle finansal borçlar kaleminin iyileştirilmesi olumlu olacaktır. Nakit akışında yaşanacak her türlü iyileşme şirketin yatırım yapabilme seviyesini de artıracaktır. Sektörel yeniliklerin takip edilmesi ve Araştırma- Geliştirme’ye ayrılan bütçenin artması, şirketin ürün farklılaştırma yaparak lider konuma gelmek isteğinin bir göstergesi olarak algılanabilir.“Exclusive” konsepti ile yoluna devam eden şirket 1500 kişilik istihdam hedefi ile ülke ekonomisine katkısını sürdürmeyi amaçlıyor.

Kaynaklar: 



3 -  Doğtaş- Kelebek Şirket Sunumu , https://www.dogtas.com/sunum/dogtas-kelebek-sirket-sunumu.pdf

4- Doğtaş Web Sitesi ,  https://www.dogtas.com/hakkimizda

Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

 

 

 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış