1 Dolar, 2 TL olmaz, olamaz, müdahale gelir!

Daha geçen haftalarda altın' ın ons'unun 2000 doları geçeceği söyleniyordu ancak beklenen olmadı ve kar satışlarıyla birlikte altın' ın onsu 1900 dolar' dan döndü... Şimdi ise  dolar/tl kurunun 2,00 olacağı yönünde bir beklenti var ve şimdiden tehlike çanları çalmaya başladı. Doların değerinin TL karşısında artması Türk ekonomisi için bir durgunluk sebebi olabilir. Dolar' ın değeri artmaya devam ederse, hızla büyümekte olan Türk ekonomisi, hammadde fiyatlarının artması sonucu yavaşlama sürecine girebilir. Bunun yanında, mal ve hizmet fiyatlarına doğrudan enflasyonist bir baskı oluşabilir. Bu durum, Merkez Bankası' nın enflasyonla mücadele programını sekteye uğratabilir ve enflasyon hedeflemesinden sapma olabilir.
Dolar /TL kuru, yıllardır ülkeye giren indirekt sermaye akımlarından dolayı baskı altında ve gerçek değerini yansıtmıyor. Gelişmekte olan piyasalardan çıkışlar olduğu gibi Türkiye' den de kısa dönemli sermaye çıkışları oldu ve global kriz devam ettikçe kaçışlar devam edecek...Şu anda, kur' un gerçek değeri ne 1.90 ne de 1.95...Kur' a hiç müdahale etmezseniz kur 2,00- 2,50 arasında dengelenecektir ki öngördüğüm gerçek değeridir.
Ama, Merkez Bankası kura müdahale edecek ve bu müdahaleyi piyasaya yüksek miktarda döviz satarak yapacak. Önümüzdeki günler Merkez Bankası için çok kritik, çünkü tüm Türk ekonomisinin kendisine olan güveni test edilecek. TCMB nin Kur' a yapacağı müdahale ve muhtemel etkileri, gelecek dönemlerde yaşanabilecek ani para çıkışlarında kurları ne kadar istikrarlı tutabileceğinin bir göstergesi olacak.
Merkez Bankası spekülatörlerin kar şatışı yapıp kuru dengelemesini bekliyor...Ancak bu durum ihracat girdilerini dolar cinsinden yapan Türk ekonomisini zorlamaya başlayacak...Bu durumu tahmin ettiğini düşündüğüm Merkez Bankası'nın 1,90 ile 1,95 kurları arasında piyasaya müdahale yapmasını bekliyorum.
Kur'a müdahale yukarıda da bahsettiğim gibi Merkez Bankası için bir güven testi olacak. Umarım doğru kararlar verilir ve gemi rotasında devam eder...


----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış