Haftaya başlarken parite ve emtialar -17/11/2014

Bu hafta içerisinde açıklanacak olan veriler geçtiğimiz haftaya nazaran daha yoğun. Haftaya Japonya ekonomisinden gelecek olan öncü üçüncü çeyrek büyüme rakamı ile başlanıyor. Japonya Merkez Bankasının uyguladığı para politikasının ne ölçüde etkin olduğu ve bu durumun USD/JPY kuruna yansıması yakından izlenebilir. 
Pazartesi gününün diğer verilerine baktığımızda iç piyasadan işsizlik oranı ve bütçe dengesi rakamlarının geleceğini görüyoruz. 3 ayda bir açıklanan işsizlik oranı son olarak %9,8 seviyesinde gerçekleşmişti. İşsizlik oranının çift haneye çıkmaması, istihdam piyasasının psikolojik görünümü için büyük önem arz ediyor. Almanya'dan geçtiğimiz hafta açıklanan büyüme oranına göre şimdilik ülkede bir resesyon yok ancak Almanya Merkez Bankası olan Bundesbank'ın aylık olarak yayınladığı ekonomi raporunun detaylarını hem Almanya hem de Avrupa Bölgesinin geleceği için yakından takip etmek uygun olabilir. Avrupa Merkez Bankası(AMB) başkanı Mario Draghi'nin de, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosunda, bir konuşma yapıp uygulanan ekonomi politikaları ile ilgili ifade vermesi bekleniyor. ABD tarafından ise Ekim ayı endüstriyel üretim ve kapasite kullanım oranı yayınlanacak. Ayrıca New York bölgesindeki imalat sanayi ile ilgili veri beklenecek. Dolara endeksli paritelerde çok ciddi hareket yapmasının beklenmediğini söyleyebiliriz
Salı günü İngiltere ekonomisi enflasyon ve Almanya'dan açıklanacak olan ZEW anketi takip edilmesi gereken iki önemli veri.
Çarşamba günü Japonya Merkez Bankasının faiz kararı, İngiltere Merkez Bankası'nın para politikası toplantı tutanakları ve ABD'den, FOMC toplantı tutanakları ve konut piyasası ile ilgili ev başlangıçları verisi piyasada dalgalanma yaratabilir.
Perşembe günü ise, güne Çin ekonomisinden gelecek olan öncü imalat PMI ile başlanacak ancak daha önemli veri olan iç piyasadan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının(TCMB) faiz kararı ve ABD'den açıklanacak Ekim ayı enflasyonu, tam anlamıyla dolar'a endeksli tüm paritelerde ve Altın fiyatında ciddi hareketliliğe neden olabilir. TCMB'nin politika faizini sabit bırakmasını bekliyorum. FED' in faiz artırım senaryosuna karşı bir bekle gör politikası izlediğini düşünüyorum. ABD'den gelecek olan enflasyon oranı beklentilerin üzerinde ise, FED'in faiz artırım sürecinin daha erkene alınması, bu durumun da ABD dolarının değerlenmesine neden olma ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. Japonya Merkez Bankası'da aynı gün aylık ekonomi raporunu yayınlayacak.
Cuma günü AMB başkanı Mario Draghi bu kez Frankfurt'da bir konuşma yapacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan  ve pek de iç açıcı olmayan büyüme rakamları sonrasında yeni bir iyileştirme paketi açıklayacak mı diye yakından takip edilebilir. Haftanın son verisi ise Kanada'dan gelecek olan enflasyon verisi olacak.

USD/TRY
Bu hafta parite için önemli. Yükselen trend devam ediyor. 2,22 ve 2,25 band aralığının alım fırsatı olabileceğini yeniden tekrar edelim. ABD dolarının TL'ye karşı güçlü duruşu devam ediyor. 2,2461 üzerinde kalıcı olamaz ise geçtiğimiz haftadan beri süren TL lehine hareket devam edebilir. 2,2250 ve 2,2187 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir. 2,2461 seviyesi üzerindeki günlük kapanışlar sonrasında 2,2552 ve 2,2615 seviyeleri hedef olabilir.

EUR/USD
Geçtiğimiz hafta 1,2399 seviyesini gördükten sonra tepki alışları ile beraber 1,2534 seviyesine yükselen parite için düşen trend devam ediyor. Bu hafta gerçekleşecek olan AMB başkanı Mario Draghi'nin konuşmaları ve ABD verileri parite için önemli. 1,2486 üzerinde günlük kapanışlar devam ederse yukarı yönlü bir trend isteği oluşabilir. 1,2581 ve 1,2638 seviyeleri önemli dirençler olarak izlenebilir.

XAU/USD (Altın/ONS)
Michigan Üniversitesinin yayınladığı ankete göre ABD ekonomisinde enflasyon beklentilerinin düşük kalması ile birlikte Dolar endeksinin %0,25 kadar gerilemesi ve ABD dolarının değer kaybı Altın emtiasına yeniden alım getirdiğini gözlemliyoruz. 1193 seviyesini gördükten sonra ana trendin de etkisi ile düşen fiyat için 1171 seviyesi üzerinde kalıcı olması önemli. Eğer kalıcı olabilirse 1200 dolar seviyesi hedef olabilir.1159 ve 1133 dolar seviyeleri güçlü destek noktaları olarak izlenebilir.

İldeniz Öztürk
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------












Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış