Türkiye Büyüme Rakamı Bekleneni Veremiyor

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrek büyüme rakamı açıklandı ve dönemsel bazda %0,4 seviyesinde gerçekleşirken,  yıllık bazda büyüme %1,7 seviyesinde kaydedildi(Beklenti: %3).2010 yılından beri sürdürülebilir ekonomiye geçiş programını devam ettiren Türkiye ekonomisinin, küresel ekonominin bu denli durgun olduğu bir ortamda büyüme göstermesi olumlu olarak algılanabilir ancak sonuç halen tatmin edici boyutlarda değil. Verinin detaylarına baktığımızda lokomotif sektör olan imalat sanayinin beklentilerin altında %2,2 büyüme gösterdiğini ifade edebiliriz(Önceki dönem: %2,6 ). Tarım sektöründe ise %4,9 seviyesi ile önemli bir daralma gerçekleşti (Önceki çeyrek %2,6 daralma). Madencilik ve İnşaat sektörlerine baktığımızda ise yine hedeflerin altında kalındığını gözlemliyoruz. Madencilik sektörü %4,1 büyürken (Önceki çeyrek %8,7), ciddi anlamda göz önünde bulundurula inşaat sektörü sadece %1 büyüme kaydedebildi(Önceki dönem %2,7). TÜİK’ in verilerine göre 3. çeyrekte açıklanan büyüme hızı, 2012 4. Çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye indi. Çok karamsar bir senaryodan biraz uzaklaşmak amacıyla enflasyon ve büyüme ilişkisine göre veriyi yorumladığımızda, Kasım Ayı yıllık enflasyon seviyesinin düşen petrol fiyatlarına rağmen %9,15 seviyesine ulaşması, talep yönlü bir enflasyonun, dolayısıyla ekonomik canlılığın iyi bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Düşen petrol fiyatlarının hem cari açığı hem de harcanabilir geliri artırmakla beraber büyümeye olumlu katkı sağlaması önümüzdeki çeyreklerde de gözlenebilir. Büyümenin üçüncü çeyrekte negatif gelmemesi aslında göz ardı edilmeyecek bir durum çünkü Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte de negatif bir büyüme gerçekleştirseydi ekonomik durgunluk ”resesyon” tehdidi altına girecekti. Bu durum da kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisi ile ilgili kredi notunun olumsuz olarak yorumlanmasına neden olabilirdi. Küresel ekonomide yaşanan daralma sebebiyle ve özellikle bir numaralı ticaret partneri olan Avrupa ekonomisinin toparlanamamasından dolayı dış ticaret tarafında olumsuz bir sürece de giren Türkiye ekonomisi Kırılgan beşli ekonomileri arasında üçüncü en iyi performansı sergiliyor ve ekonominin büyüme tahminlerine baktığımızda ise 2014 yıl sonu büyüme tahminin %3,3 seviyesinde olduğunu gözlemliyoruz. 2015 – 2017 Orta Vadeli Programında ise (OVP), 2015 yılı için %4, 2016 ve 2017 seneleri için ise %5 büyüme hedefleniyor.
 
 
Teknik Analiz
Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan Amerika Birleşik Devletleri Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentileri aşması ile yükseliş trendine devam eden paritenin hareketinde bu hafta içerisinde Merkez Bankasının günlük yaptığı döviz ihale tutarını 20 milyon dolar seviyesinden 40 milyon dolar seviyesine yükseltmesi de etkili oldu.  An itibariyle 2,2607 seviyesinden işlem gören parite için 11 aylık teknik sıkışmanın sona erdiğini ve 2,2590 seviyesi üzerindeki hareketlerin ilk adımda 2,2940 ve yeni haftada 2,31 denemesi yapabileceğini söyleyebiliriz. Bu sıkışma sonrasında formasyon hedefi 2,32 seviyesi olabilir.
 
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış