ABD Ekonomisi Tam Gaz İlerliyor - 24/12/2014

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nden üçüncü çeyrek final büyüme rakamı açıklandı ve ekonomi beklentilerin üzerinde %5 büyüme gerçekleştirdi(Beklenti: %4,3). Son 11 yılın en yüksek büyümesi yaşanan ABD ekonomisinde, kişisel tüketimlerin ve firmaların harcamaları büyümede öncü oldu. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Temmuz ayından Eylül ayına
kadar yıllık bazda %5 büyüyerek 2003 üçüncü çeyreğinden itibaren en büyük artışı gerçekleştirdi. Son Tarım Dışı İstihdam verisinin olumlu gelmesi ile artan hane halkı güveni ve düşük seyreden petrol fiyatlarının artırdığı hane halkı alım gücü, ABD ekonomisindeki tüketim artışını destekleyen sebepler olarak göze çarpıyor. Devlet harcamaları tarafına baktığımızda ise harcama artışının bir önceki çeyreğe göre daha ılımlı bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Toplam devlet harcamaları %4,4 artış gösterdi ve en büyük yükseliş gösteren kalem ise 2009 yılından beri en yüksek artışı sergileyen güvenlik harcamaları oldu. Ekonominin %70’ ini oluşturan hane halkı satın almalarının yıllık bazda %3,2 artış gösterdiğini gözlemlemekle beraber, artışın hem dayanıklı hem de dayanıksız tüketim malları sektöründeki ürünlere yönelik olduğunu gözlemliyoruz. Kişisel tüketim harcamalarının ise üç aylık periyod içerisinde %2,5 artış gösterdiğini ifade edebiliriz. Mayıs 2009 yılından beri en düşük seviyede seyreden benzin fiyatlarının da
tüketicilerin satın alma güçlerine olumlu yansımasının büyüme rakamına etkisi ciddi şekilde göze çarpıyor. Kişisel tüketim harcamalarının detaylarına baktığımızda en büyük artışın %12,1 ile sağlık harcamaları olduğunu gözlemliyoruz. Bu harcamayı sırasıyla, %2,6 artış ile finansal servisler ve sigorta harcamaları, %1,9 ile dayanıksız tüketim malı harcamaları, %0,6 artış ile motorlu taşıtlar ve yedek parça harcamaları izliyor (Grafik 2). ABD ekonomisinden olumlu rakamlar geldikçe, Amerika Merkez Bankası FED ‘in 2006 yılından beri yapacağı ilk faiz artırımı için de fırsatların oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu durum ABD dolarının değerlenmesindeki sürecin devam etmesine neden olabileceğini ifade edebiliriz.
 
Teknik Analiz
 
 
An itibariyle 1,2178 seviyesinden işlem gören parite için azalan trendin devam ettiğini söyleyebiliriz. Son 2 yılın en düşük seviyesi görülen paritede 1,2160 seviyesi potansiyel hedef olma özelliğini koruyor. Önemli ortalamaların altında seyreden parite için satış baskısının devam ettiğini ve takip ettiğimiz göstergelerden olan RSI’ in (Göreceli Güç Endeksi) 50 seviyesinin altında 35 seviyelerinde seyretmesi aşırı satış bölgesine doğru bir hareketi işaret ettiğini ifade edebiliriz.  1,2160 ve 1,2120 seviyeleri önemli destek noktaları olarak takip edilebilir. 1,2203 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar olması durumunda 1,2220 direnç seviyesi test edilip 1,2240 denemesi olabilir.
 
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış