Piyasa Analizi - 02/12/2014

Dün Altın ve Brent petrol fiyatında düşen trendin tersine tepki alışları gerçekleşti ve bu tepki alışları bir süre spekülatif bir şekilde devam edebilir. Altın fiyatı için temel hikaye bitmesine rağmen bu tür bir yükseliş emtia fiyatının uzun süre düşük kalmasını istemeyen yatırımcıların uzun pozisyonlarını artırmasından kaynaklanıyor. Aynı senaryo petrol fiyatı için de geçerli. Geçtiğimiz haftaya nazaran yatırımcıların net petrol uzun pozisyonlarında bir azalma var ancak tahminler petrol fiyatının yükselmesi yönünde. Altın net uzun pozisyonlarında bir önceki haftaya göre artış gözlemleniyor(Kaynak: http://graphics.thomsonreuters.com/11/02/cftc.html)
 
Bugün çok yoğun bir veri akışı yok ancak Avrupa Bölgesinden TSİ 10.00 'da ÜFE(Üretici Fiyatları Endeksi) açıklanıyor. AB ekonomisinde enflasyonun seyri açısından yakından izlenebilir. Bildiğiniz gibi AB enflasyon yaratmaya çalışıyor. Her türlü enflasyon yaratıcı etken AB ekonomisi için iyi algılanıyor.
ABD tarafından Redbook(Kırmızı Kitap) açıklanıyor. Bu veri ABD'de yaklaşık 9000 perakende mağaza ile yapılan araşıtmanın sonucunu kapsıyor ve ABD perakende sektörünün beklentilerini ifade ediyor. İyi gelecek bir veri ABD dolarına olumlu görünüm kazandırabilir. ABD'den ayrıca inşaat harcamaları verisi takip edilecek. Konut piyasasının toparlanması ABD ekonomisinin iyileşmesi için önemli.
 
EURUSD
 
Dün 1,2506 seviyesini gördükten sonra yeniden aşağı yönlü trendini sürdüren parite için çarşamba gününden itibaren açıklanan veriler önemli. Bugün içerisinde eğer üretici fiyatları beklentilerden yüksek gelirse, paritede yukarı yönlü tepkiler görmeye devam edebiliriz. Ancak yine yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini söylemekte fayda var. Parite 1,2455 üzerinde kalmaya devam ederse(SMA 5) tepki alışları hızlanabilir ve 1,2512 denemesi yapabilir. Aşağı yönlü trendin devamında 1,2424 ve 1,2378 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir.
 
 
USDTRY
 
Yarın açılanacak olan Türkiye enflasyon verisi parite için önemli. Yüksek gelecek bir enflasyon Merkez Bankasının faiz konusunda daha sıkı bir politika uygulamasına neden olabilir. Ülkeye giren ciddi portföy akımları ile birlikte Borsa Istanbul'un yükselişi dün pariteyi yeninden 2,21 seviyesine geri çekti ancak bu seviyelerin yeniden alım fırsatı olduğunu ifade edebiliriz, çünkü TL son  1 haftadır, ABD dolarının global piyasalarda değerlenmesini sağlayan  genel trendin tersine hareketini sürdürüyor ve bu hareketin normale dönmesini bekliyorum.
2,2148 seviyesi önemli bir destek noktası olarak izlenebilir. Bu seviye üzerindeki günlük kapanışlar paritede yükselişlerin devamını sağlayabilir.
 
 
GOLD
 
Altın posizyonu tutanların net uzun pozisyonların artması emtia fiyatının bir yükseliş trendine girme ihtimalini doğuruyor ancak bu hafta perşembe ve cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileri emtia fiyatında ciddi dalgalanma yaratabilir. Emtia fiyatı 1184 dolar üzerinde kalıcı olabilirse yükseliş hareketi devam edebilir ancak ana trend fiyatın düşmesi yönünde.
 
 
BRENT PETROL
 
Petrol emtiasının Altın'dan en önemli farkı, günlük yaşamın her yerinde Altın'a göre daha çok kullanılması. Bu sebepten dolayı petrol talebi günün birinde yeniden artacak ve fiyat yükselmeye devam edecek. Yatırımcılar petrol fiyatının uzun süre düşük kalmayacağı beklentisi ile piyasada alış posizyonlarını artırdılar ve petrol fiyatında yukarı yönlü tepki gördük. Yaşanan bu hareket ne bir küresel ekonomide hızlanma ne de petrol arzında yaşanan bir kısıtlama. Dünya petrol içinde yüzüyorken, petrol fiyatının yükseliş göstermesi çok ciddi spekülatif bir aksiyon. Fiyat için 73,08 seviyesi direnç noktası olarak izlenebilir. Bu seviye üzerine fiyat atarsa tepki hızlanabilir.
 
İldeniz Öztürk
 
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

--------------------------------------------------------------------
 
 
 
 
 
 
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış