Rusya ekonomisi 2015 yılında durgunluğa girebilir - 17/12/2014

Rusya Merkez Bankası 16 Aralık’da politika faizi olan bir haftalık repo faiz oranını %10,5 seviyesinden %17 seviyesine yükseltti ve bu artış 1998 yılından beri gerçekleştirilen en büyük yükselişe işaret ediyor. Son faiz artırımının üzerinden sadece dört gün geçmesine rağmen bu denli agresif bir faiz artışının amacı rublenin özellikle dolara ve diğer para birimlerine olan gücünü artırmaktı. Rusya Merkez Bankası, rublenin değerini korumak için bu zamana kadar 80 milyar dolar harcadı ancak başarılı olamadı ve son çare olarak kurları dalgalanmaya bırakmıştı. Merkez Bankasının bir önceki faiz hamlesinde faiz 11 Aralık’da %9,5 seviyesinden %10,5 seviyesine çıkarılmıştı. Ancak faiz artışına rağmen hem rublenin hem de Rusya borsası vadeli endeksinin olumsuz hareketleri devam etti. Dolar/Ruble kuru tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 80,02 seviyesini aşarak rekor kırdı. Vadeli endeks ise dün 709 puan seviyesinden başladığı günde 555 puan dip seviyesini gördü. Batılı ülkelere karşı bir atak olarak nitelendirilen bu faiz artışına Rusya ekonomisinin dayanması pek mümkün olmayabilir.
Finansal istikrar sağlamak için Rusya Merkez Bankası ekonomik büyümeyi riske atıyor, bundan dolayı hâlihazırda düşük olan büyüme oranı önümüzdeki süreçte negatif olabilir. Gelirinin %50 sini petrol ve doğalgazdan sağlayan Rusya ekonomisi, düşen emtia fiyatlarının da olumsuz etkisi ile bir ekonomik kaosa sürüklenecek gibi duruyor çünkü Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının dörtte birini enerji gelirleri oluşturuyor. Petrol fiyatı 60 dolar altında hareket etmeye devam ederse, Rusya ekonomisi 2015 yılında 2009 yılından beri ilk defa %4,5 ila %4,7 arasında bir daralma yaşayabilir. Bu sene sonunda da Rusya ekonomisinden fon çıkısının ise 128 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Rusya Merkez Bankası elindeki bütün kozları denedi ancak sermaye kontrolü silahını henüz
kullanmadı. Rusya ekonomisini tehdit eden dört temel sorun var: 1) Düşük petrol fiyatları: Bu yılın ikinci yarısından itibaren %50 düşen petrol fiyatı yukarıda da bahsettiğimiz gibi ülkenin gelirlerini olumsuz etkiliyor. 2) Batılı ülkelerin yaptırımları: Rusya’nın Ukrayna’yı istilası sebebi ile uygulanan uluslararası yaptırımlar yıllık 40 milyar dolar gelir kaybına neden oluyor. Bu hamleye karşılık olarak Rusya da batı ülkelerinden yapılan ithalata ambargo koymuş bu durum da ülke içerisindeki gıda fiyatlarında enflasyona neden olmuştu. 3) Sermaye çıkışı: Piyasalara olan güvensizlik nedeni ile bu yılın sonunda 128 milyar dolara ulaşması beklenen sermaye çıkışının 2015 yılında 120 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 4) Ruble’nin değer kaybı: Aralık ayının başından beri Ruble yaklaşık %11 değer kaybetti, Ocak başından beri ise %80 değer kaybı yaşadı. Tüm bu ekonomik gelişmeler ile birlikte Rusya ekonomisinde ve vadeli endekste kısa dönemde toparlanma zor görünüyor.

 

 
 
Teknik Analiz
 
 
 
 
 
Rusya borsası vadeli endeksinde azalan trend devam ediyor. Dün ciddi satışların gerçekleştiği endeks bugün kayıplarını yukarı yönlü toparlamak isteyebilir. An itibariyle 668 puan seviyesinden işlem gören endeks, 678 direncini aşmaya çalışıyor. 715 puan seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar gerçekleşemedikçe bir yükseliş trendinin başlaması zor gözüküyor. Bu seviye sonrasında hedef direnç noktaları 758 ve 795 seviyeleri olabilir. 602 ve 554 puan seviyeleri ise takip edilebilecek destek seviyeleri olabilir.
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------
 
 
 
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler