Moody's Değerlendirmesi ve Borsa İstanbul Analiz - 04/12/2014

Borsa İstanbul (BIST) hareketini ilgilendiren hem iç piyasadan hem de dış piyasadan önemli verilerin gelmeye devam ettiğini gözlemliyoruz. Dün açıklanan ve bir önceki aya göre beklentilerden düşük gelen ancak yıllık bazda %8,86 seviyesinden %9,15 düzeyine çıkan enflasyon oranının endekse ciddi bir etki yaratmadığını gözlemliyoruz. BIST yatırımcıları aslında cuma günü Moody's ' in açıklayacağı Türkiye kredi notunu ve ABD tarım dışı istihdam rakamını belkiyor. Moody's bu ay başında Japonyanın kredi notunu AA3 seviyesinden A1 düzeyine düşürmüş, artan faiz oranlarına ve büyüme politikalarına ilişkin risklere dikkat çekmişti. Moody's aynı şekilde 6 Kasım tarihinde Kırılgan Beşli Ekonomilerinden olan Güney Afrika' nın notunu düşürmüş ve büyüme görünümünü durağan çevirmişti. Sebep olarak ise yapısal zayıflıklardan kaynaklanan büyüme problemleri ve süren enerji sıkıntıları gösterilmişti.
Moody's 'in son değerlendirmelerindeki bu tavrına bakılırsa Türkiye hakkında negatif söylemler gelebilir ancak not görünümünde herhangi bir değişiklik beklemiyorum. Görünüm durağan olarak değiştirilmeyebilir ve negatif olarak bırakılabilir. 2010 yılından beri sürdürülebilir ekonomiye geçiş programının faydalarını görmeye başlayan Türkiye ekonomisi için aslında negatif bir görünüm bence anlamlı değil...Cari açık probleminin petrol fiyatlarının düşmesi ile beraber azalması aslında Türkiye için engel teşkil eden bir sorunu bertaraf etmiş oluyor. Türkiye CDS'lerine de baktığımızda Eylül ayında 208 seviyesinde olan 5 yıllık kredi temerrüt takas priminin(CDS), 160 seviyesine düştüğünü gözlemliyoruz. Bu durum riskin azaldığının göstergesi olup, kredi notunun yukarıya çekilmesi için iyi bir sebep olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Kredi Kuruluşlarının genelinin objektif olmaktan uzak bir şekilde yaptığı yorumlar malesef Türkiye ekonomisini olumsuz etkilemeye devam edebilir ve bu durumda BIST endeksinde ciddi değer kayıplarına neden olabilir.
Türkiye ekonomisi için 2015 yılında bir genel seçim var ve bu seçim sonrasında siyasi istikrarda bir sıkıntı yaşanmaz ise, cari açık ve enflasyon rakamlarındaki iyileşme ile 2015 senesi içerisinde Moody's den bir not artışı gelebilir. Bu senaryo da ülkeye yabancı sermaye akımlarını artırabilir ve endekste primlenme yaparken , USDTRY paritesinde düşüşlere neden olabilir.
BIST 'in teknik görünümüne baktığımızda an itibariyle 85,911 seviyesinden işlem gören endeks için 85,000 puan seviyesi önemli bir destek noktası olmaya devam ediyor. Salı gününden itibaren bir kar satışı ile beraber düzeltme isteğine giren endeks 85,000 seviyesinden ciddi destek buluyor. Moody's eğer aşağı yönlü bir not sürprizi yapar, ABD tarım dışı isihdam verisi de beklentilerden iyi gelirse BIST'de satışlar hızlanabilir ve 83,500 puan seviyesi yeni hedef olabilir. Endeksin yükseliş hareketinde ise 86,000 puan düzeyi güçlü bir direnç seviyesi olarak çalışmaya devam edebilir.
 
İldeniz Öztürk 
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.


--------------------------------------------------------------------
 
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış