Piyasa Analizi - 08/12/2014

Geçtiğimiz haftaya nazaran daha sakin bir veri akışının olacağı bu hafta içerisinde Avrupa ve Türkiyeden gelecek olan veriler önemli. Bu sabah itibariyle Çin ekonomisinden Ticaret dengesi rakamı açıklandı ve beklentilerin üzerinde geldi. Çin ekonomisinden olumlu verilerin gelmesi dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ekonomisinindeki durgunluk endişelerinin biraz daha hafiflemesine neden oluyor. Sabah açıklanan diğer veri ise Almanya'dan sanayi üretimi oldu %0,3 artış beklenen sanayi üretimi %0,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum aslında Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi' nin son merkez bankası toplantısında da ifade ettiği Avrupa bölgesindeki büyüyememe probleminin bir göstergesi. İç piyasadan da bugün Türkiye sanayi üretim rakamı açıklandı ve %2,4 seviyesinde bir artış gerçekleşti.
Moody's geçtiğimiz cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra beklenilen Türkiye not değerlendirmesi ertelendi. Bu durum kredi kuruluşların ne kadar spekülatif kurumlar olduğunu bir kez daha ispat etti.
ABD tarafından bugün önemli bir veri yok. 3 ve 6 aylık Hazine ihaleleri yapılacak. Bu ihalelerde verilecek oranlar ABD ekonomisinin borçluluğu açısından yakından izlenebilir. Yüksek verilecek bir oran bütçe açığını finanse etmek için daha fazla para çekmek amacıyla yorumlanabilir. Geçtiğimiz cuma günü yaşanan 321,000 kişilik istihdam artışının keyfini yaşayan ABD ekonomisinde, ABD dolarının ve endekslerin güçlü duruşları bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.
 
EURUSD
 
Bu hafta perşembe günü TLTRO ihalesi var. Hedef 400 milyar euro ama ilk TLTRO ihalesine 83 milyar euro talep geldi. Bu hafta içerisindeki sonucu bekleyeceğiz çünkü Avrupa Merkez Bankasının para politikalarının etkinliği konusunda güzel bir gösterge olacak. Diğer taraftan ABD, Almanya'nın ciddi bir cari fazla verdiğini ve Avrupa ekonomisini canlandırmak için harcamaları artırması gerektiği konusunda yorumlar yapıyor. Dolar endeksinin görünümüne baktığımızda Mart 2009'dan beri 89,50 düzeyi ile en yüksek seviyesini gördüğünü gözlemliyoruz.
Teknik görünümde paritenin azalan trendi devam ediyor. 1,2278 seviyesinden işlem gören parite 1,2418 seviyesi altında kaldığı sürece satış isteği devam edebilir. Bugün için 1,2272 ve 1,2262 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir.
 
 
USDTRY
 
ABD tarım dışı istihdam verisi ile geçtiğimiz hafta yükselen trendini sürdüren parite için bu hafta çarşamba günü açıklanacak olan Türkiye büyüme verisi önemli. 2,2622 seviyesinden işlem gören parite için teknik manada 2,2239 seviyesinde üzerinde parite kalmaya devam ederse yükselen trendin devam etme olasılığı olabilir. Türkiye büyüme verisi olumlu gelirse paritede TL lehinde değerlenmeler yaşanabilir. 2,2470 ve  2,2384 seviyeleri güçkü destek noktaları olarak takip edilebilir.
 
ALTIN
 
Tarım dışı istihdam verisi sonrasında düşüşünü sürdüren emtia fiyatı için 1191 ve 1189 seviyeleri önemli destek noktaları olarak bu hafta içerisinde takip edilebilir. Azalan trendin devam ettiği altın fiyatın için dolar endeksi ve ABD dolarının seyri önemli. Fiyat 1198 seviyesi üzerine atmadıkça bir yükseliş zor gözüküyor. Altın fiyatının aşağı yönlü hareketine sebep olan diğer bir temel etkenin ise Rusya'nın azalan petrol fiyatlarından dolayı artan kayıplarını karşılamak için altın satması olabilir.
 
 
BRENT PETROL
 
Geçtiğimiz hafta, Suudi Arabistanın sattığı petrol fiyatında yeniden indirime gitmesi petrol fiyatını aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. An itibariyle 68,11 seviyesinden işlem gören brent petrol için 67,95 ve 67,19 önemli destek seviyeleri olarak izlenebilir. Fiyat 69,46 seviyesi üzerine atmadıkça yükseliş hareketi zor gözüküyor.
 
 
DAX vadeliler(DE30)
 
Mario Draghi'nin yeni bir parasal genişleme açıklamamasına rağmen geçtiğimiz hafta rekor üzerine rekor kıran DAX vadeli endeksinde bu hafta içerisinde Almanya'dan ve Avrupadan gelecek olan veriler önemli.  Bu hafta içerisinde bir kar realizasyonu beklediğim DAX vadeli endeksinde 10032 ve 9965 seviyeleri önemli destek noktaları olarak izlenebilir. Eğer endeks 10002 seviyesinin altına sarkarsa kar satışı hızlanabilir. Yarın Almanya'dan Dış Ticaret verileri, perşembe enflasyon ve cuma günü Euro bölgesinden isitihdam ve sanayi üretim rakamları bekleniyor.
 
RUSYA vadeli endeks(RUS50)
 
Vladimir Putin yine dünyayı karşısına aldı ve Rusya ekonomisini güçlü tutmak için elinden ne geliyorsa yapacak gibi gözüküyor. ABD dolarına karşı değer kaybını sürdüren Ruble ile birlikte gerilemeye devam eden vadeli endeks için 888 ve 867 seviyeleri önemli destek noktaları olarak takip edilebilir. Endeks 922 puan altında günlük kapanışlarını devam ettirdikçe azalan trendin devam etme ihtimali olduğunu söyleyebiliriz. 914 puan seviyesi önemli bir direnç noktası olmakla birlikte geçildiği takdirde 934 seviyesine bir haraket olabilir.
 
 
İldeniz Öztürk 
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

 

--------------------------------------------------------------------
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış