Piyasa Analizi - 05/12/2014

Dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi beklentilerin tersine yeni bir parasal genişleme açıklamadı ve devlet tahvillerinin alınacağı ile ilgili kesin bir şey söylemedi. Konuşma ile birlikte piyasalarda yeniden dalgalanma gözlemlendi. Bugün saat 12:00'de açıklanacak olan Avrupa Bölgesi revize edilmiş büyüme rakamı ve ABD'den saat 15:30'da gelecek olan Tarım dışı istihdam verisi forex piyasalarındaki heyecanın devam etmesine neden olacak.
 
 
USDTRY
 
Paritede yükselen trend devam ediyor. An itibariyle 2,2362 seviyesinden işlem gören parite için ABD İstihdam verisi önemli. Veri olumlu gelirse paritede yukarı yönlü hareketler devam edebilir ve 2,2384 - 2,2470 seviyeleri denenebilir. Parite 2,2186 seviyesi üzerinde kalmaya devam ettikçe yükseliş isteğinin sürme ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. 2,2282 ve 2,2196 seviyeleri güçlü destek noktaları olarak izlenebilir. Bugün Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's ' in piyasalar kapandıktan sonra yapacağı değerlendirmenin etkisi pazartesi günü görülebilir. Herhangi bir not değişikliği beklemiyorum ancak spekülatif söylemler olabilir. Detaylar için yazımı tekrar okuyabilirisiniz http://makroekonomikanaliz.blogspot.com.tr/2014/12/moodys-degerlendirmesi-ve-borsa.html 
 
EURUSD
 
Mario Draghi, Avrupa ekonomisinin durumu hakkında pek olumlu ifadeler kullanmadı. Önümüzdeki hafta ikinci TLTRO ihalesi yapılacak, diğer taraftan VDMK'ların(Varlığa Dayalı Menkul Kıymet) alımları devam ediyor. Uygulanan para politikalarının etkilerini görmek için aslında daha erken ve bu sebepten dolayı AMB yeni bir QE(Devlet tahvillerinin piyasadan alınıp piyasaya ara verilmesi) açıklamadı. Çünkü QE başlatmak regülasyonlardan dolayı o kadar kolay olmayacak...
AMB, Euro bölgesi için 2014 için %0,8 , 2015 için %1 ve 2016 için ise %1,5 büyüme bekliyor. Bu büyüme rakamları euro için pek olumlu gözükmediğinden paritede aşağı yönlü trendin dvam edeceğini bekliyorum. An itibariyle 1,2382 seviyesinden işlem gören parite, 1,2439 üzerine atamadıkça yükseliş hareketi zor gözüküyor. Bugün içinde 1,2337 ve 1,2320 seviyeleri önemli destek noktaları olarak izlenebilir. Bu seviyeler ABD tarım dışı istihdam veri ile aşağı yönlü kırılırsa 1,21 hedef olabilir.
 
 
ALTIN
 
Fiyatın en çok dalgalanma göstermesine sebep olan veri ABD istihdam raporu bugün altının kaderin belirleyecek gibi duruyor. Ciddi bir dalgalanma beklediğim altın fiyatı eğer veri iyi gelirse 1200 seviyesini de aşağı yönlü kırıp 1194 seviyesine sonrasında da 1187 dolar seviyesine doğru gidebilir.
Veri açıklandığı zaman manşet veriden ziyade detaylara da bakmamız gerekiyor, çünkü işgücüne katılım oranında bir azalma verinin kötü algı yaratmasına ve ABD dolarının değer kaybetmesine neden olabilir. Bütün bu senaryo ABD' nin faizi artırıp artırmayacağı yönünde fiyatlanmaya devam edecek gibi duruyor. Altın fiyatı ancak 1204 dolar üzerinde günlük kapanışlarını devam ettirebilirse bir yükseliş ihtimalinden bahsetmemiz mümkün.
 
 
BRENT PETROL(OIL)
 
Dün Suudi Arabistan Asya pazarındaki pazar payını kaybetmemek için sattığı petrol fiyatında indirime gitti. Suudi'ler maliyet avantajlarını rekabet etmek için çok iyi kullanıyor, çünkü şu anda dünyanın en düşük maliyetli petrol üreten ülkesi konumundalar. Bu aksiyon petrol fiyatını genel trendin yönünde aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. An itibariyle 69,19 seviyesinden işlem gören brent petrol fiyatı 70,49 seviyesi üzerinde günlük kapanış sergileyebilirse 71,48 ve 72,32 seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak izlenebilir. 67,78 ve 66,77 seviyeleri ise güçlü destek noktaları. Bu seviyeler kırılırsa petrol fiyatında yeni dip seviyelerini görebiliriz.
 
 
İldeniz Öztürk 
Yurtdışı Piyasalar Araştırma ve Strateji Uzmanı
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

 

--------------------------------------------------------------------
 
 
 
 
 
 
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış