Piyasa Yorumu - 09/02/2015

Ocak ayının tamamı ve Şubat ayının ilk haftasında piyasanın çok ciddi dalgalanmalarına şahid olduk. Merkez Bankalarının yaptığı aksiyonlar ile hareketlenen parite ve emtia piyasaları bu hafta da sakin durmayacak gibi gözüküyor. ABD ekonomisinden geçtiğimiz cuma günü açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen Tarım Dışı İstihdam verisi, ABD ekonomisindeki iyileşmenin çok açık bir göstergesi ancak FED' in daha iyi rakamları bekleyip, sonrasında faiz artışına yöneleceğini düşünüyorum. Her zaman savunduğum faiz artış tarihinin 2016 yılından önce olmasını zor görüyorum. Dünya ekonomisinde ve özellikle Avrupa'da ekonomik sıkıntılar yaşanırken, ABD ekonomisinde bir faiz artışının yaşanması, küresel durgunluğun daha akut bir hal almasına neden olabilir. Şu anda dünya ekonomisini yönlendiren ABD ekonomisindeki bir yavaşlama, piyasalarda ciddi bir kaos yaratabilir. Bu sebepten dolayı FED' in faiz artışı için acele etmeyeceğini yinelemek isterim. 
Haftaya Almanya'dan gelecek olan Dış Ticaret rakamları ile başlıyoruz. İhracata dayalı büyüme modeli uygulanan Almanya ekonomisinde Aralık ayı ihracat artış beklentisi %1 düzeyinde, bu veri Kasım ayında %2,1 azalma göstermişti. Avrupa ekonomisinin lokomotifi konumunda olan Almanya ekonomisinden gelecek olumlu rakamlar Euro ve DAX tarafında pozitif etki yapabilir.
İç piyasadan Türkiye Sanayi Üretim verisi takip edilecek ve beklenti %2,7 lik bir artış. Faiz üzerine çok ciddi tartışmaların olduğu Türkiye'de, ekonomik büyümenin faiz oranı ile bağlantısı önümüzdeki dönemlerde daha net görülebilecek. Beklenen sanayi üretim verisi geçtiğimiz hafta ciddi değer kaybına uğrayan TL açısından çok kritik.
IMF ' nin sınıflandırdığı Kırılgan Beşli ekonomilerinden olan Hindistan'dan ise üçüncü çeyrek büyüme oranı %5,5 seviyesinde bekleniyor. Kırılgan Beşli ekonomiler içerisinde iyi bir performans sergileyen Hindistan'da enflasyon %5 ve işsizlik ise %5,2 seviyesinde. Hint rupisinin Dolar'a karşı güçlenme olasılığı yakından izlenebilir.
-------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış