Analiz : Politika faizinde TCMB bu ay nasıl bir strateji izler - 24/02/2015

Bugün TCMB Şubat ayı para politikası toplantısını gerçekleştirecek ve TSİ ile 14:00 'da politika faizi kararını açıklayacak.Piyasanın beklentisi 50 baz puanlık bir indirim ancak ben Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda kontrolü elinden bırakmayacağını ve yüksek seyreden USD/TRY paritesinin dengede kalmasını isteyeceğini düşünüyorum. Bu sebeplerden dolayı faiz oranında bir değişiklik yapılmasını beklemiyorum.
Yıllık %7,24 seviyesine gerileyen enflasyon, faiz indirimi için iyi bir fırsat gibi görünse de 11 Şubat günü 2,5148 zirvesini test eden USD/TRY paritesi, yeni bir faiz indirim senaryosunun TCMB tarafından ikinci kez düşünülmesini gerekli kılıyor. Düşük seyreden petrol fiyatlarının da, diğer gelişmekte olan ülkelerin enflasyon oranlarında da olduğu gibi, Türkiye enflasyonuna olumlu etkilerinin azalmaya başlaması, 60 dolar üzerinde kalıcı olmak isteyen emtia fiyatı ile kendini çok belirgin bir şekilde gösteriyor. Kısaca yüksek kur ve artık dip sürecini tamamlayan petrol fiyatları TCMB' nin faiz indirmesindeki engellerin en önemlileri. 
Diğer taraftan ABD Merkez Bankası FED' in yılan hikayesine dönmüş faiz artırım senaryosunun ne aşamada olduğunun daha net anlaşılabilmesi için bugün başkan Janet Yellen' ın, Senato karşısında yapacağı sunumun detayları önemli. Özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında ciddi dalgalanmalara sebep olabilir. Yellen, konuşmasında "veri odaklı" karar verme senaryosunu tekrarlayabilir. Bence ABD ekonomisinin "normalleşme" süreci başladı ancak yeterli değil. Bu sebepten dolayı da FED'in bu sene içerisinde bir faiz artışına başlamasını zor bir ihtimal olarak görmeye devam ediyorum. FED' in stratejileri diğer dünya merkez bankaları gibi TCMB' nin de kararlarını etkileyecek nitelikte. Özellikle ABD dolarının güçlenmesi, enflasyonist baskıyı artıracağından dolayı, FED' in faiz artışı, TCMB' nin faiz senaryosunda önümüzdeki dönemlerde belirleyici olmayı sürdürebilir.
-----------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış