Analiz : USDTRY TCMB’ nin Faiz Kararına Ne Zaman Tepki Verecek - 24/02/2015


Sabırsızlıkla beklenen faiz kararı açıklandı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 25 baz puan düşürerek %7,75 seviyesinden , %7,50 seviyesine çekti.  Karar sonrasında 2,4865 seviyesini bir saat içerisinde test eden parite yeniden yatay bir seyir içine girdi. Piyasa, politika faizinde 50 baz puanlık bir indirim beklerken 25 baz puanlık bir azaltımın gerçekleşmesi ve USDTRY paritesinde de bu değişikliğin ciddi bir şekilde fiyatlanmaması, TCMB’ nin olumlu bir karar verdiğinin göstergesi olarak algılanabilir.
YABANCI YATIRIMCI ENFLASYONU TAKİP EDİYOR
Türkiye ekonomisinin makroekonomik verilerine bakıldığında enflasyon oranın baz etkisinden dolayı Mart ve Nisan aylarında daha fazla düşüş göstermesi beklenirken, TCMB’ nin yaptığı son enflasyon anketinde 2015 yılı enflasyon tahmininin  %6,77 ve 2016 yılının da %6,69 olması, özellikle yabancı yatırımcının Türkiye enflasyonundaki düşüşe paralel, politika faizinde de bir azaltımların süreceği beklentisini artırıyor. Bu sebepten dolayı risk almak istemeyen yabancı yatırımcı küresel ekonomik gelişmeler ile beraber Türkiye ekonomisini de yakından izlemeye devam ediyor.
SİYASİ RİSK ÖNEMLİ
Merkez Bankalarının bağımsızlığı tüm dünyada tartışılmaya devam ediyor. Ana hedefi “Fiyat İstikrarını Sağlamak” olan Merkez Bankaları özellikle gelişmekte olan ülkelerde doğrudan ve dolaylı yönden etki altında kalabiliyor. Bu sebepten dolayı piyasa dinamiklerini bazı durumlarda Merkez Bankalarının para politikalarından ziyade, ülke yönetimlerinin  ifadeleri  belirliyor. Ülkenin üst düzey yöneticileri ile ekonomiyi yönlendirenlerin arasında herhangi bir polemik yaşanması, parite üzerinde, yerel para birimi aleyhine hareketlere neden olabilir. Bu durum da kurlar üzerinde Siyasi Risk’in varlığına işaret ediyor.
TEKNİK GÖRÜNÜMDE YÜKSELEN TREND DEVAM EDİYOR
27 Kasım 2014 tarihinden itibaren başlayan ana yükselen trend, varlığını, ABD ekonomisinin normalleşme sürecinin göreceli olarak hız kazanması ve TCMB’nin seri faiz indirim senaryolarına devam edeceği beklentisi ile sürdürüyor. Parite, önemli ortalamaların üzerinde hareket etmekle beraber, günlük grafikte 2,4630 seviyesi üzerindeki günlük kapanışlar, yükselen trendi destekleyen bir unsur olarak izlenebilir. Kapanışa doğru 2,4815 ve 2,4879 seviyeleri önemli direnç noktaları olmakla birlikte, Janet Yellen’ın Senato’ da yapacağı konuşma sırasında geçildiği takdirde 2,4985 seviyesi test edilebilir. 2,4630 seviyesi ise önemli bir destek noktası olarak izlenebilir. Bu seviyenin kırılma ihtimalini yine de göz önünde bulundurmak gerekebilir ve sonrasında 2,4561 hareketi başlayabilir.
-----------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış