Analiz : ABD Konut Piyasası Verileri Doların Ateşini Düşürebilir - 25/02/2015


Amerika Merkez Bankası(FED) başkanı Janet Yellen’ ın dün Senato’ya yaptığı sunumda “güvercin” (Dovish) ifadelere yer vermesi sonrasında ABD’de tahvil getirileri gerilerken, pay senedi piyasalarında yeni zirveler denendi.  FED’ in kullandığı ifadelerden olan “Sabırlı”(Patience) sözcüğünün de önümüzdeki toplantılarda karar metninden çıkarılacağı ifade edildi ancak bu durumun bir faiz artışının başlangıcına işaret olmayacağın da altı çizildi.
FED, Haziran Ayında Faiz Artıracak Mı?
FED’ in bir sonraki toplantısı  17 ve 18 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.  18 Mart’da başkan Janet Yellen bir basın toplantısı düzenleyecek. Bir sonraki toplantı ise 28 ve 29 Nisan tarihlerinde yapılacak. Ekonomistlerin tahmini ise 16 ve 17 Haziran tarihinde yapılacak olan toplantıda bir faiz artış kararının verilmesi yönünde ancak bu durum ABD’de hem istihdam piyasasının, enflasyonun ve konut piyasasının istenilen seviyelere ulaşması ile mümkün olabilir. İstihdam piyasası “normalleşmeye” devam ediyor ancak, enflasyon oranı halen %2 olan hedefinin ciddi aşağısında seyretmeye devam ediyor, konut piyasasında ise son açıklanan veriler istenilen iyileşmenin sağlanamadığını açıkça gösteriyor. Bugün açıklanan haftalık mortgage başvuruları yeniden %3,5 seviyesinde bir azalma gösterdi. Ancak önceki hafta yaşanan %13,2 lik azalmaya göre pozitif olarak da algılanabilir.
Küresel Piyasalarda ABD’den Yoğun Veri Akışı Devam Ediyor
Bugün TSİ 17:00’da ABD Konut piyasası ile ilgili açıklanacak olan Ocak ayı Yeni Ev Satışları verisi ABD dolarında güç kaybına neden olabilir. Beklentilere bakıldığında Aralık 2014 ‘ de 481bin adet gerçekleşen yeni ev satışının , Ocak 2015’de 475bin adete düşmesi ve Ocak ayı genel konut satışının %1,3 azalması bekleniyor(Aralık 2014’de %11,6 seviyesinde artış gerçekleşmişti). 2008 krizinin baş aktörü olan emlak sektörünün toparlanması ABD ekonomisinde işler yolunda imajının oluşması için olmazsa olmaz bir durum olarak izlenmeye devam ediliyor.
Paritede ABD Konut Verisi İle Birlikte Gerilemeler Hızlanabilir
Olumsuz beklenen konut piyasası verisi ABD dolarında değer kaybına neden olup, günlük grafikte pariteyi an itibariyle önemli destek noktası olan 2,4674 seviyesine  doğru geri çekebilir. Bu seviye altında kalıcı olması halinde parite 2,4610 seviyesini test edebilir. Ana trend yukarı yönlü olduğundan dolayı, 2,4680 üzerinde bugün günlük kapanış gerçekleşmesi durumunda yeniden 11 Şubat zirvesi olan 2,50 -2,51 seviyelerine bir istek oluşabilir.

 -----------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış