Türkiye Ekonomisinde Yeniden Faiz Polemiği


Merkez Bankası başkanı değişir  değişmez Türkiye’de faiz polemiği yeniden başladı. Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de Merkez Bankası’nın bağımsız olması gerekiyor, ancak tartışmaya çok açık olan bu konu ciddi spekülasyona uğratılıyor. Görünümde bağımsız olan Merkez Bankaları aslında birçok lobi grubu ve siyasetçi tarafından baskı altında. Bu durum Merkez Bankaları’nın sağlıklı karar almasını engelliyor.
Yarın TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısı gerçekleşecek. Uzunca bir süredir Türkiye’de faizin yüksek olduğuna dair oluşan algı ve her toplantıda beklenen faiz indirim beklentisi ne yazık ki para politikasındaki istikrarsızlığın büyük bir göstergesi.
Şu anda bir hafta vadeli repo faiz oranı %7,50 , Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma faizi %7,25 ve Merkez Bankası’nın borç verme faizi %10,50 seviyesinde. Geç likidite oranı ise %12 düzeyinde. Beklenti, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranında 50 veya 75 baz puan seviyesinde bir indirim.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sermaye giriş ve çıkışları özellikle cari açığın finansmanı için büyük önem arz ediyor. Her ne kadar petrol fiyatlarındaki gerileme cari açık’a olumlu bir fayda sağlasa da, faiz’e duyarlı nakit giriş çıkışı, cari açık riski için büyük bir faktör. Faiz politikasında iyi planlama yapılmadan gerçekleştirilen bir hareket, ülkeden sermaye çıkışını artırıp, özellikle dolar fiyatında bir yukarı yönlü hareket yapabilir. Bu da maliyet yönlü enflasyonu artırabilir.
Faiz’in seviyesi teoride piyasadaki arz ve talebe göre belirlenmeli ancak günümüzde agresif hale gelen sermaye hareketleri Merkez Bankalarının piyasaya müdahale etmelerini mecbur kılıyor. Türkiye ekonomisinde cari açığın finansmanı ülkeye giren sıcak para girişi ile sağlanıyor. Sermaye hareketlerinin kısıtlandığı ve ürkütüldüğü bir durumda cari açığın finansmanı riski daha da artıyor. Bu durumda Merkez Bankası’nın aslında vereceği kararlarda biraz rahat bırakılması ve PPK sonucu cıkaçak kararda konjonktürel gelişmelerin Türkiye ekonomisine göre değerlendirmesi gerekiyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler