ABD İşgücü piyasasındaki büyük tehdit’in farkında mısınız?


 

Mart ayı istihdam verisi ile  ABD ekonomisi dikkatleri yeniden üstüne çekti.  Çalışan ve iş arayan insanların oranını ölçen “İşgücüne katılım oranı” son 6 aydır artarak %63 seviyesine yükseldi. İstihdam verisinin geri kalan detaylarına bakıldığında güçlü bir veri ve ABD ekonomisinin 215,000 yeni istihdam  yarattığını gösteriyor.

Bazı analistlere göre işgücüne katılım oranı Mart ayı istihdam verisinin ışıltılı yüzünü kapatıyor, ancak genel istatistiklere baktığımızda son 4 ayda işgücünün 1,92 milyar arttığını gösteriyor. Bu rakam son 16 yıldır en hızlı artışı ifade ediyor. 23 – 34 yaşında olan işgücünün piyasaya yeniden girdiği ve işgücüne katılım oranının arttığı gözlemleniyor. Bu durum bu yaş grubundaki kişilerin piyasaya olan güvenlerinin arttığını da gösteriyor.

Eylül ayında işgücüne katılım oranı 38 yılın en düşük seviyesi olan %62,4’e düşmüştü. Ancak bu oranın tarihçesine baktığımızda verinin halen zayıf olduğu gözlemleniyor. 1940 yılının ortalarından sonra dünyaya gelen ve “Baby Boomers” olarak adlandırılan kitlenin emekli olması ve boşalan pozisyonların yerini genç işsizlerin doldurması da iş gücüne katılım oranını artıran diğer bir etken olarak göze çarpıyor. Ancak önemli olan soru şu ki, bu gübü demografik etkiler daha ne kadar ekonomiye pozitif bir katkı sağlayacak.

Yeni iş imkanları çalışmaya hevesli bir çok insan için fırsat yarattı, ama bu sadece okyanusdaki bir damladan ibaret. İş gücüne katılım oranı büyük depresyondan beri yıllardır düşmeye devam ediyor. Bu düşüşün sebebinin yarısı demografik, diger yarısı da hayal kırıklığına uğramış insanlar kaynaklı. Eğer bu hayal kırıklığı yaşayan insanlar, işgücüne tamamen dahil olursa demografik kaynaklı etkilerden daha etkin bir durum söz konusu olabilir.

Artan iş gücüne katılım oranı FED için olumlu. İş gücü piyasası halen işçileri çekmek için yeterli fırsatı yaratıyor ancakücretler göreceli olarak yatay seyretmeye devam ediyor. Bu durum ücretlerin yavaş artmaya devam etmesine neden olacak gibi gözüküyor, tabi enflasyon kontrol altında tutulabilirse. Diğer taraftan ücretlerin hızlı bir şekülde artış göstermesi ihtimali de göz önünde bulundurulmasıu gereken bir durum. Fed’in işi aslında çok zor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış