Turizm Alarm Veriyor

Turizm için bacasız sanayi derler, ve bu sanayi Mart ayı itibariyle Türkiye’de ciddi sıkıntılara işaret etmeye başladı. Mart ayı yabancı turist girişi bir önceki senenin Mart ayına göre yüzde 12,8 azaldı ve yabancı turist sayısı 1,65 milyon’a geriledi. Bu düşüş 2006 yılından beri yaşanan en hızlı düşüş. Bu azalmanın temel sebebi ,uygulanan yanlış turizm politikası ve siyasi nedenler. Rusya ile yaşanan kriz sektörü olumsuz anlamda etkilemeye devam ederken, otellerde uygulanan her şey dahil sistemi, turizm bölgelerindeki esnafın durumunu da zora sokmaya devam ediyor.

Sektörün geneline bakıldığında herkes şikayet ediyor, devletten yardım bekleniyor, devletten teşvikler geliyor ancak tatmin edici olmuyor. Bir laf vardır, her şeyi devletten beklememek lazım. Otellerin gecelik fiyatları halen yurtiçi müşteriler için çok yüksek. Ekonomi teorisine göre bir ürüne ya da servise olan talep azalır ise o ürün ya da servisin fiyatı düşer. Ancak özellikle Antalya otellerinde böyle bir durum söz konusu değil. Sebep olarak da otelcilerin açgözlülüğü ve Türk turistlerinden gelecek olan talebin hiç bir şekilde azalmayağı yönündeki beklentileri. Tur operatörlerine bakın, halen erken rezervasyon fırsatları devam ediyor. Bu Türk turistin tatil için yeterli talebinin oluşmadığının bir göstergesi. Demek ki çok ciddi sıkıntılar var ve devam edecek. Otel ve tesis devirleri, kapanması ve iflasların olacağı bir senaryo yaşanacak gibi. Sektörde öncelikle rant bitmeli, Türk turiste uygulanan fahiş fiyatlardan vazgeçilmeli. Sonuç olarak Türkiye ekonomisinin önemli bir gelir kalemi olan Turizm Sektörü ciddi anlamda duvara toslamış durumda. Sezon başladı ama zor bitecek gibi görünüyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış