Suudi Arabistan’ın Petrol Savaşındaki Son Silahı


Suudi’ler, Amerikalı Kaya gazı üreticileri, İran ve Rus petrol üreticilerine karşı son silahını kullanacak: Riyalin Dolar’a olan dar banddaki hareketini serbest bırakarak, dalgalanmaya bırakmak. Riyal, Dolar’a karşı diğer bir anlamda sabit hareket ediyor.

Son 3 senedir, Suudi’ler petrol savaşlarında geleneksel silah olan, üretim artışını kullanıyorlardı. Buradaki mantık çok basitti:Petrol üretimini artır, petrol fiyatını düşür.  Şu an bu stratejinin hedefine ulaştığına dair birçok veri var. Mesela ABD’li kaya gazı üreticileri, azalan gelirler ve artan borçlardan dolayı petrol üretim sahalarını bir bir kapatıyor. Ancak bu silah geri tepti ve Suudi Arabistan’ı vurdu. Düşük petrol fiyatları Suudi Krallığı’nın bütçesinde büyük delikler açtı. Diğer taraftan yabancı para rezervleri de günden güne erimeye başladı.Çünkü bu rezervler riyal’in dolara karşı sabit tutulmasında bir sigorta görevi görüyor.

Daha da kötüsü, Suudi Arabistan’ın piyasa payı, yüksek arz yapmasına rağmen düştü. 2013’de %17 olan piyasa payı 2015’de %15’e kadar azaldı. Bu durum da, Suudi Arabistan’ın OPEC içerisindeki yönlendirme gücünün de değişmesi anlamına geliyor. Bu sebepten dolayı Suudi’lerin Riyal – Dolar sabitlemesini bırakıp, para birimini dalgalanmaya açması ve dolara karşı değer kaybettirmesi gerekiyor. Bu strateji Suudi petrolünü daha ucuz hale getirip, piyasa payının artmasına neden olabilir ve ABD Kaya gazı üreticilerine karşı olan savaşta Suudi’lerin bir adım daha öne gitmesine neden olabilir. Güçsüz bir Riyal ayrıca, Suudi Arabistan’a ihracat yönlü bir destek verebilir. Ancak bu strateji de geri tepebilir ve Suudi ekonomisine zarar verebilir.

Düşük bir Riyal, ülkeden sermaye kaçışına neden olabilir ve ülke riskine, ayrıca enflasyon artışına da sebebiyet verebilir. Ayrıca, bütçe açığı da tahmin edilenden daha hızlı ve fazla artabilir.  Bu sebepten dolayı Riyal’in Dolar’a karşı olan sabitlemesinin kaldırılmasını Suudi’lerin en son  başvurulacak strateji olarak düşünmelerinde fayda var.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış