Türkiye' de Siyasi Kırılganlık ve Cari Açık!

Yabancı yatırımcının siyasi istikrar ile ne kadar yakından ilgilendiğini  Borsa İstanbul' un (BIST) dün 2000 puan üzerinde düşmesi ile tekrar görmüş olduk. Yayınlanan bir ses kaydının, BIST' de sert satış getirmesi ve kurlarda yine yukarı yönlü oynamalar yaptırması SİYASİ KIRILGANLIK ile açıklanabilecek bir durum. Siyasi risklerin ne zaman, nerede ve nasıl olacağını tahmin edemezsiniz. Hiçbir teknik ve temel analiz, siyasette yarın ne olacağının öngürüsünü yapamaz. Belirsizliğin hakim olduğu bir piyasada yatırımcıların ellerindeki portföyü boşaltmaları kaçınılmaz bir durum oluyor.
Türkiye, yolsuzluk yapan siyasetçiler yüzünden yıllar boyunca çok fakirleşti ve bundan dolayı gerek halk, gerekse yatırımcı bu konuda çok hassas. Yolsuzluk yapanları halk sandığa gömdü, yabancı yatırımcı ise o ülkenin sermaye piyasalarını dibe vurdu. Yabancı sermaye Türkiye' ye krizden sonra İSTİKRAR için geldi. Bu istikrar bozulmaya başladığı anda da gidecek. Buradaki en büyük sıkıntı, yumuşak karın olan Cari Açık. Sıcak para Cari Açık' ı finanse ediyor ve ülkeden çıkacak her 1 dolarlık sıcak para Cari Açık finansmanını zora sokacak ve kriz riskini daha da arttıracak. İşte bu sebepten dolayı Amerika Merkez Bankası (FED) , Türkiye' yi kırılgan bir gelişmekte olan ülke ilan etti. Büyüyen ekonomiler, siyasi istikrarın olduğu ekonomilerdir. Eğer Türkiye bu yoldan çıkarsa yıllar boyunca elde ettiği kazanımlarını bir kalemde silecek.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış