S&P , Türkiye’yi çok seviyor!

Ekonomide her şey yolunda gidiyormuş gibi dün sıfırcı hoca dediğimiz S&P, Türkiye’ nin kredi not görünümünü durağandan negatife çevirdi. Sebep olarak da, Türkiye ekonomisindeki büyüme riskleri, bu riskler karşısında Türk bankalarında oluşabilecek varlık sorunu ve dış kaynak azalması sonucu ülke rezervlerinin talebi karşılayamayacak olması gösterildi. Not görünümünün durağandan negatife çevrilmesi aslında bir notlama değil de kredi not düşüşünün bir öncü göstergesi diyebiliriz. Yapılan açıklamaya göre, S&P uzun vadeli para birimi cinsinden BB+ olan kredi notunu da teyit etti.
S&P’ nin Türkiye ekonomisi ile arası yıllardan beri iyi değil. Ancak bu karar bence erken verilmiş bir karar ve küresel dalgalanmanın olduğu şu günlerde Türk piyasalarından sermaye kaçışı için bir ortam hazırlıyor. Açıklamanın Cuma gecesi piyasalar kapandıktan sonra gelmesi olumlu. Eğer görünüm üzerine bir değişiklik değil de not azaltımı şeklinde bir haber gelse idi, Pazartesi günü kurlarda ve BIST’ de büyük dalgalanmalar yaşanabilirdi.

Türkiye kredi notu’ nun yatırım yapılabilir seviyesine yükseltilmesi Cari Açık finansmanı için çok önemli, çünkü dünyada Türk piyasasına girmek isteyen yabancı yatırımcılar kendi regülasyonları çerçevesinde bu notları baz almaktalar. Cari Açık’ ın büyük bir bölümünün sıcak para ile karşılandığını bildiğimize göre, kısa dönemli sermaye akımlarında Kredi Derecelendirme Kuruluşları’ nın yorumları çok önem arz ediyor.
S&P, Moodys ve Fitch piyasa tarafından çok yakından takip ediliyor ve yorumlarına önem veriliyor, ancak ABD de yaşanan mortgage krizinin baş aktörlerinin de bu kuruluşlar olduğu unutulmamalı. Ev kredilerine verilen haksız reytingler piyasa balonunun patlamasına neden olmuştu.
Son olarak , Kredi Derecelendirme Kuruluşları bağımsız olmalı ve verdikleri kararlar hiçbir şekilde siyasi olmamalı. Çeşitli ülke ekonomileri üzerine yapılan yorumlar , o ülkeyi daha fazla kaosa sürüklemek amaçlı değil, yatırım konusunda gerçekten fikir verici bir çerçevede olmalı.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------


Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış