Bu hafta açıklanan Para Politikası Kurulu Kararı ve İşsizlik Rakamı

Merkez Bankası, Faiz oranlarını bu ay sabit bıraktı ve değişikliğe gitmedi. Zaten piyasa da herhangi bir faiz arttırımı beklemiyordu, çünkü 28 Ocak’ daki artış çoğu kişiyi ve kurumu tatmin etmişe benziyor. Ancak, Merkez Bankası, temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamaya devam edeceğini ve bunun için de sıkı para politikasına devam edeceğinin altını çizdi. Halihazırda likit para sıkıntısı yaşanan dünyada , Merkez Bankası’ nın da sıkılaştırmaya devam edeceğini tekrar belirtmesi, borsalardan kaçış için bir sebep. Borsa’ dan çıkış, sıcak para çıkışı demek ve bu da Merkez Bankası’ nın Cari açık finansmanı için daha fazla rezerv harcaması demek. Ülkeye para gelmesi gerekiyor, bu da paranın en çok sevdiği enstrüman olan faiz ile mümkün olur. Bundan dolayı Merkez Bankası’ nın aldığı faiz arttırım kararının çok kritik olduğunu bir kez daha yinelemek istiyorum. Bu aşamada faiz oranlarında bir düşüş ülkeden para çıkmasına neden olacaktır ve yine Cari açık finansmanını zora sokacaktır.  Bence, Merkez Bankası uzunca bir süre faizlere dokunmayacak ve kur denge noktasını bulana kadar piyasayı gözlemleyecek. Bu süre içerisinde gelebilecek spekülatif saldırılara karşı ise yine rezervlerini kullanarak veya ek parasal sıkılaştırma ve munzam karşılık enstrümanlarını kullanarak karşılık verebilecek.
İşsizlik oranı yüzde 9,9 a ulaştı…çift haneli rakam oldu diyebiliriz. Ekonomideki görünüme göre bu rakamın daha da artacağını söyleyebilirim…Artan faiz oranları borçlanma ve kredi maliyetlerini attıracak. Artan maliyetler yatırımları azaltacak ve bu da yeni fabrika, işyeri açılmasını engelleyecek, dolayısıyla istihdam sağlanamayacak. Faizlerin yükselmesi ile birlikte büyüme rakamları da bildiğiniz gibi aşağıya doğru revize edildi. Yıl sonuna doğru Türkiye daha az büyüyecek, yani daha az insan istihdama katılacak. Bu sene içerisinde işsizlik rakamlarında oalcak yükselmeler sizi şaşırtmasın.

Son olarak Euro Bölgesinden gelen durgunluktan çıkış haberleri, Avrupa ile ticaretimiz ile ilgili kaygıları biraz da olsun gidermişe benziyor. Türkiye’ nin lokomotifi ve zenginleşmesini sağlayan ihracat, umarız hedeflenen düzeylerde gerçekleşir ve yumuşak karın olan Cari açık daha fazla sürdürülebilir bir seviyeye gelir.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış