Faiz arttırımı oldu, peki şimdi sırada ne var?

Merkez Bankasının beklenen faiz arttırımı sonrasında Dolar /TL kuru 2,16 a kadar geriledi, ancak iç döviz talebinin yarattığı etki ile kur yine 2,30 seviyelerini gördü. Küresel piyasalardaki satış dalgalarının da devam etmesi ile kur yüksek seviyelerini korumaya devam etti. Bu günlerde 2,24 seviyelerine kadar düşen kur denge noktasını bulmaya yönelik bir hareket yapmaya çalışıyor ancak ABD piyasasından gelen kötü ekonomik veriler bunu engelliyor. FED ‘ in parasal genişlemeyi hızlı bir şekilde kesmeye çalışması, risk fonlarının hoşuna gitmemişe benziyor ki 3 Şubat günü ABD borsalarında ve gelişmekte ülke borsalarında sert düşüşler yaşandı. Bu durum piyasanın paraya ihtiyacının olduğunun bir göstergesidir, bundan dolayı FED parasal genişleme politikasını tekrar gözden geçirmeli.

ABD ekonomisi bir durgunluktan korkuyor, dolayısıyla imalat rakamları, işsizlik başvuruları ve stokların seviyesi ile ilgili veri önem arz ediyor. FED, veriler kötü geldikçe parasal genişlemeyi devam ettirebilir ve bu  durum da gün geçtikçe biraz daha ucuzlayan BIST e olan talebi arttırabilir.  Altın’ ın fiyat seviyeleri de yine parasal genişlemeye endeksli. Paraya ihtiyaç duyan yatırımcılar altın stoklarını satıp daha likit kaynaklara dönme yoluna gitmeye kararlı gibiler.
Merkez Bankası’ nın önümüzdeki günlerde kurlara  yapılacak spekülatif bir saldırıya karşı kullanacağı araç bence ek parasal sıkılaştırmalar olabilir. Faiz silahını kullandı, yabancı para mevduat munzam karşılıklarını azaltıp , TL munzam karşılıklarını arttırabilir ancak bunun için Para Kurulu toplantısı gerekiyor ve bu politikanın devreye girmesi zaman alıyor. Yine de böyle bir verinin gelmesi kurlarda hareket yaratır. Açık piyasa işlemleri’ nin çok etkili olmadığını da gördüğümüze göre, Merkez Bankası’ nın elinde fazla bir strateji kalmıyor.
Sonuç olarak kurlar dış şoklara karşı iyice korunmasız hale geliyor ve daha yüksek seviyeleri test ediyor. Kur sistemi olarak Dalgalı Kur Sistemi’ nin kullanılması çok büyük bir avantaj çünkü Sabit Kur Sistemi’nde Merkez Bankası’ nın döviz rezervleri kuru istenen seviyelerde tutmaya kesinlikle yetmez ve devalüasyona mecbur kalınır. Piyasanın nabzı artık ABD den gelen verilere göre atıyor ve her zaman olduğu gibi ABD hapşırsa diğer ülkeler hasta oluyor. Türkiye’de, yeni, etkin, bağımsız ekonomi politikaları geliştirilmesi gerekiyor ancak dışa açık bir ekonomide bağımsız hareket etmek maalesef çok zor.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------


Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış