2013 yılı Cari Açık , 65 milyar dolar!

Cari Açık rakamının beklenenden yüksek gelmesi yine endişeleri arttırmışa benziyor. Ancak gelişmekte olan ve büyüyen ekonomilerde Cari Açık verilmesinin ekonomi teorisi içerisinde doğal bir olgu olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Türkiye, 2013 te yüzde 4 büyüdü, bu rakam 2012 de yüzde 2,2 idi. Piyasaların çok dalgalı seyrettiği  2013' te yüzde 4 büyüme yaşanması bence bir başarıdır. Tabi bu yüzde 4 lük büyümenin hanehalkı'na olumlu etkisinin olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu...
2013 yılında ihracat 2012 senesine göre sabit kaldı ancak ithalat arttı. Bu durum, ara mal ithalatı artarken ihracatın neden artmadığı sorusunu aklınıza getirebilir. Türkiye' de ihracatın yönünün belirlenmesindeki en büyük etken dış ülkelerden gelen taleptir. İhracatın büyük bir çoğunluğunun yapıldığı Avrupa' da durgunluk yaşanması, ihracatın sabit kalmasındaki en büyük etken... İthalatın artışındaki sebep ise genişleyici para ve maliye politikaları ile bireysel gelirlerin artması, bunun da tüketimi arttırarak ithalatı körüklemesidir.
Cari Açık finansmanı sıcak para ile devam ediyor. Doğrudan yatırımların artması ise biraz hayal gibi görünüyor, çünkü Merkez Bankası' nın faiz artışı borçlanma maliyetlerini arttırdı. Yatırımcılar yüksek faizli borçlanma ile risk alıp,  Türkiye'ye gelip fabrika kurmak istemiyor...
Ülke rezervlerine yabancı para girmesinin cezbedilmesi 2014 ekonomi politikaları için yine çok önemli olacak, bundan dolayı paranın fiyatı olan "Faiz" e çok dikkat edilmesi gerekiyor. Cari Açık bir ülkenin diğer ülkelere olan borcunu gösterir ve bir Cari Açık krizi o ülkenin borçlarını ödeyememesi anlamına gelecektir. 
Faiz gibi araçlar ile yoğun bir şekilde oynanması Cari Açık finansmanında bir kırılganlık yaratabilir, bundan dolayı Merkez Bankası' nın, faizleri şu aşamalarda azaltma gibi bir öngörüsü yanlış olur. Cari Açık' ın yüksek gelmesi, Merkez Bankası' nın  Ocak ayında yaptığı faiz arttırım politikasının anlamlı olduğunu bir kez daha teyit ediyor ancak kredi maliyetlerinin artması enflasyonist etki yaratacak ve 2014 ekonomik büyümesini sınırlayacak.
Kurlardaki duruma bakarsak, Cari Açık veren ülkede kur her zaman yükselmeye yönelik bir baskı halindedir, çünkü dış aleme olan borçları ödemek için yüksek bir döviz talebi vardır. Önümüzdeki çeyreklerde de piyasalar dalgalı olmaya devam edecek, bence kimse kısa dönemde bir denge noktası oluşmasını beklemesin.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler