TCMB faiz kararı öncesinde, faiz ve USD/TRY yorum

Yarın TCMB politika faiz kararını TSİ 14:00 da açıklayacak ve politika faizinde bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ağustos ayı toplantısında politika faizi %8,25 seviyesinde sabit bırakılırken, marjinal fonlama faizi %12 den %11,25 ' e indirilmişti. Borçlanma faizi ise %7,5 seviyesinde sabit bırakılmıştı. 
Yükselen USDTRY kuru ve yıllık bazda %9,54 seviyesine ulaşan enflasyon oranı Merkez Bankasının karar almasını zorlaştırıyor. Bu duruma bir de hükümet baskısı eklenince, Merkez Bankasının bağımsız bir politika yürütmesi daha da zor hale geliyor. Yükselen enflasyon da Merkez Bankasının para politikalarının sorgulanmasına ve bankanın güvenilirliğinin sarsılmasına neden oluyor.  
TCMB' nin enflasyon hedefine ulaşması için para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanması gerekiyor. Yarın politika faizinde bir indirim yaparsa bu durum TL yi dış şoklara daha kırılgan hale getirebilir. Sabit bırakması durumunda TL de geçici bir değerlenme yaşanabilir ancak sonrasında paritede yukarı yönlü hareketlerin devamını görebiliriz. Bunun temel sebebi ABD Dolarının TL karşısındaki güçlü hareketinin devam etmesidir.  ABD'den olumlu veriler bugün de gelmeye devam etti, yeni ev satışları beklentilerden yüksek 504bin adet açıklandı(Beklenti: 430bin). ABD'de konut piyasasının toparlanması ekonomik durumunun düzeldiğine dair iyi bir gösterge. Cuma günü ABD büyüme rakamı ile haftayı sonlandıracağız. Paritede ana yükselen trend devam ediyor ve ciddi bir boğa piyasası mevcut. 2,2340 ve 2,2300 seviyeleri üzerinde parite kalmaya devam ederse 2,25 isteği devam edebilir. Şu anda parite 2,19 - 2,25 bandında harekete devam ediyor. 2,2437 ve 2,2496 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenebilir.
Türkiye' nin dış sermaye bağımlılığı faiz konusunu daha da önemli hale getiriyor. Şu anda Türkiyede 48 milyar dolara yakın cari açık, yüksek enflasyon ve yüksek kur var iken, faiz ile ilgili bir yanlış karar intihar olabilir.
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış