Amerika’da İstihdam Piyasası Toparlanamıyor - US500 (S&P500 Vadeli)

Bu haftanın merakla beklenen verisi Amerika Tarım Dışı İstihdam rakamı, Amerika İşçi İstatistikleri Bürosu tarafından açıklandı.  ABD ekonomisi Ağustos ayında beklentilerden düşük 142,000 adet istihdam yaratırken(Beklenti: 228,000), işsizlik oranının %6,2 seviyesinden %6,1 seviyesine gerilediğini gözlemliyoruz. Rapora göre, istihdam artışının en çok hizmet sektörü ve sağlık sektöründe gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Çalışan grup içerisinde, yetişkin erkeklerin işsizlik oranı %5,7, yetişkin bayanların %5,7, gençlerin %19,6, beyazların %5,3, siyahların %11,4 ve İspanyol-Amerika asıllı vatandaşların işsizlik oranı %7,5 olarak gerçekleşirken, Asya kökenlilerin %4,5 olarak kaydedildi. Uzun dönemli işsiz kalanların sayısının(27 hafta ve daha fazla süre) 192,000 kişi azalarak 3 milyon kişiye gerilediğini söyleyebiliriz. İşgücüne katılım oranı ise Ağustos ayında çok ciddi bir değişiklik göstermeyerek %62,8 seviyesinde gerçekleşti. Part time çalışanlar sayısı ise 7,3 milyon düzeyinde gerçekleşti. Yarı zamanlı çalışan sayısının bu denli yüksek olma sebebinin tam zamanlı iş bulma sıkıntısının halen yaşanması olduğunu ifade edebiliriz. İşgücündeki insan sayısına baktığımızda bir önceki senenin aynı ayına göre 201,000 kişi azalma gerçekleşerek 2,1 milyon kişilik bir rakamın ortaya çıktığını gözlemliyoruz. İş bulmaktan ve aramaktan vazgeçen kişi sayısının ise 775,000 kişi olduğunu söyleyebiliriz.

Beklentilerden düşük gelen istihdam artışı FED başkanı Janet Yellen’ ın, ABD’nin kuzeybatısında yer alan Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında ifade ettiği istihdam piyasasında iyileşme söylemlerinin doğruluğunun sorgulanmasına neden olduğunu ifade edebiliriz. FED’ in olası faiz artırım tarihi ile ilgili belirsizlik bir süre daha devam edecek gibi görünüyor, çünkü ABD ekonomisindeki istihdam piyasasında iyileşmenin istikrarlı bir sürece giremediğini gözlemliyoruz. Ekim ayında bitirilmesi planlanan tahvil alım programı sonrasında FED’in ne gibi bir strateji izleyeceği piyasalarda gerilimli günlerin yoğunluk kazanmasına neden olabilir. Uzun bir süredir ciddi bir ralli yapan ABD vadeli endekslerinde kar satışları ile beraber önemli düzeltmeler yaşanabilir. Veri sonrasında ABD ekonomisinin nabzını çok iyi tutan ABD 10 yıllık tahvil faizinin 2,42 seviyelerine yükseldiğini ve yatırımcıların Amerikan ekonomisi ile ilgili endişelerin yeniden arttığını gözlemliyoruz.

Teknik Analiz

S&P500 vadeli endeksinde ana yükselen trend devam ediyor ancak istihdam ve konut piyasasında yaşanan istikrarsızlıkların endeksin önünü tıkama ihtimalinin olduğunu ifade edebiliriz. Halen önemli ortalamalar üzerinde hareket eden endeks için, 1979 seviyesi güçlü bir destek noktası olmakla birlikte, kırıldığı takdirde 1973 seviyesi görülebilir. Düzeltmenin devam ettiği bir senaryoda ise 1954 seviyesi test edilebilir. Önümüzdeki aylarda gelecek olan istihdam ve konut piyasası verilerinden olumlu sinyaller alındığı durumda ABD ekonomisinde endekste yükseliş hareketi devam edebilir ve 1997 hareketi sonrasında 2009 hareket yeniden başlayabilir.



--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış