Parite ve Emtialarda son durum 11/09/2014



USDTRY 

İç piyasada cari açık verisi açıklandı ve cari işlemler açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre (Ocak-Temmuz) azalma gösterdi. Bu durumun paritede düşüşe neden olduğunu ifade edebiliriz. Yükselen bir Cari Açık döviz kurunu yukarı yönlü baskılayabilir. Son gelen veri paritede satışların arttığı bir hareket yarattı ancak genel trend boğa piyasası(yükseliş) yönünde. Fitch'in açıklamaları çok derin bir etki yaratmadı. Cari açık, siyasal riskler ve yabancı sermaye akımlarına duyarlılık konularına değinildi ancak not ile ilgili bir açıklama yapılmadı. 3 Ekim tarihindeki not açıklaması bekleniyor. An itibariyle 2,1925 seviyesinden işlem gören paritenin 2,1780 üzerinde kaldıkça 2,213 ve 2,2255 isteği devam edebilir. Aşağı yönlü hareketin devamında 2,17 ve 2,1545 seviyeleri önemli destekler.


EURUSD


Paritede azalan trendin devam ettiğini ve RSI göstergesinin de bunu desteklediğini ifade edebiliriz. ECB nin politika faizini indirmesi ve EKim ayında başlanması beklenen tahvil alım programının etkisi Euro'nun değer kaybına neden olmaya devam ediyor. An itibariyle 1,2928 seviyesinden işlem gören parite için 1,2855 ve1,2820 seviyeleri önemli destek noktaları olarak takip edilebilir. Bu hafta içerisinde paritede oynaklık yaratabilecek ciddi bir veri yok. Yukarı yönlü hareketin başlaması için 1,2965 düzeyi üzerinde kapanışların gerçekleşmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Ancak bu seviye geçildiği takdirde 1,30 seviyelerinden söz edilebilir.


GOLD

Altın fiyatının düşüşü ile birlikte 1240 dolar seviyesi psikolojik destek noktası olma özelliğini korumaya devam ediyor. Temel veriler yakından izlenmeli. Özellikle Rusya Ukrayna , ABD-Ortadoğu ilişkileri takip edilebilir. 1258 dolar seviyesi altında kalmaya devam eden fiyat için 1240 ve 1232 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir. Altın fiyatının yükselmesi için 1258 üzerinde günlük kapanışların gerçekleşmesi gerekebilir. Kalıcı olursa kademeli 1272 ve 1277 seviyeleri test edilebilir.

 
DE30(DAX)

Dün gün boyunca 9700 seviyesinin altında hareket eden ancak gün sonunu bu seviye üzerinde kapatan endeks için satış riskinin doğması için jeopolitik rskler göz önünde bulundurulabilir. ECB nin yapcağı likidite genişlemesini borsada olumlu yükseliş trendinin devamını getirmeis ihtimalinin halen devam ettiğini ifade edebiliriz. 9744 seviyesi önemli bir direnç geçildii takdirde 9800 seviyeleri hedeflenebilir. 9700 altında kapanışlar gerçekleşirse satış süreci hızlanabilir.

OIL

Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan Brent petrol fiyatındaki düşüşten rahatsızlığını belirterek, petrol üretimini her gün 400,000 varil azaltacağını bildirdi. Bu durum fiyat artışını tetikleyebilir ancak petrol fiyatında azalan trend devam ediyor. An itibariyle 98,2 seviyesinden işlem gören Brent için 99,6 seviyesi iyi bir direnç noktası. Geçildiği takdirde 100,60 ve 101,7 dolar seviyeleri denenebilir. Azalan trendin devamında 96,75 ve 96 seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir.



OIL-WTI

Amerika'dan dün açıklanan ham petrol stokları beklentiler dahilinde azaldı ancak benzin stokları artış gösterdi.  Petrol rafinerilerinin kapasite kullanım oranı ise %93,9 seviyesinde devam ediyor. Küresel anlamda petrol talebinin de yavaşladığı ile ilgili söylemlerin arttığını ifade edebiliriz.
WTI fiyatında azalan trend devam ediyor. 90,69 ve 89,70 önemli destek noktaları olarak takip edilebilir. 91,80 ve 92,20 seviyeleri ise direnç noktaları olarak takip edilebilir.


NATGAS

Doğalgaz ile ilgili önümüzdeki kış aylarında ciddi fiyat yükselmesi yaşanabilir. Rusya bir karşı atak olarak Avrupaya doğalgaz iletimini durdurur ise fiyatlarda ciddi hareketlilik yaşanabilir.Polonyadan gelen son habere göre Rusyanın Polonyaya olan doğalgaz dağıtımında bir azaltıma gittiği bilgisi var. Teknik olarak bakarsak günlük grafikte 3,98 ve 4,01 seviyeleri güçlü direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Geçmiş fiyatlara bakılırsa fiyatın 4,07 dolar üzerine çıkamadığı görülüyor, bundan dolayı bahsettiğimiz direnç seviyelerinin geçilmesi emtianın fiyat artışı açısından önemli ve  4,20 seviyesi görülebilir. 3,88 ve  3,73 dolar seviyeleri ise destek noktaları olarak izlenebilir. Dünya doğalgaz üretimi miktarındaki bir artış fiyatı aşağıya çekebilir, ancak önümüzdeki aylarda havaların soğumaya başlaması fiyatını artış riskini daha çok artırıyor.


--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.

---------------------------------------------------------------------
 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış