Türkiye ve Piyasalar yine gergin, Dolar/TL'de nasıl bir yön olabilir?

Irak'taki şiddet olayları hiç kimsenin tahmin etmediği bir zamanda ve şekilde başladı. Bu terörist eylemin Türkiye'yi de etkilemesi doğrudan doğruya piyasada gerilim yarattı. BIST 80,000 puan üzerinde devam edecek derken sert satışlar ile yine 79,000 seviyesini gördü. Buradan tekrar anlaşılacağı gibi yabancı yatırımcı siyasi olayları daha fazla ve sert fiyatlıyor. Ancak, olaylar öncesinde bir yükseliş trendinde olan BIST ve değerlenme isteğinde olan Türk Lirası için bu yaşanan hareketin geçici olduğunu düşünüyorum. Yabancı yatırımcı, yaşanan siyasi gerilimlere ilk tepkiyi veriyor ancak süreç normale dönmeye başladıkça, yaşanan kayıplar tam tersi hareketle ve daha güçlü bir şekilde kazançlara dönüşebiliyor. Buna örnek olarak, 2012 yılında Suriye ile başlayan gerginlik sonrasında Dolar/TL kurunun 1,78'den 1,82 ye çıktığını, aynı zamanda da faizlerin %7,15 den %7,75 e yükseldiğini gözlemledik. Ancak, Suriye ile gerilim normalleşme sürecine girmeye başlayınca Dolar/TL kurunda sert bir satış ile TL'nin değer kazanmasını, faizlerin de %5,66 seviyesine gerilediğini gözlemledik. Dolar/TL 1,5 aydır 2,0650 - 2,13 yatay bölgesinde hareket ediyor. Bu hafta içerisinde 2,13 üzerindeki kapanışlarda 2,15 seviyesi görülebilir. Parite direnç noktalarına yaklaştıkça kar realizasyonu eğilimli satışlar gelebilir.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış