Brezilya ve Futbol Ekonomisi

Yarın başlayacak olan 64 maçlık ve 32 ülkenin katılacağı dünyanın en büyük futbol organizasyonunun futbol ve ekonomiyi yeniden bir araya getirdiğini söyleyebiliriz. Bu organizasyon için Brezilya hükümeti 16 milyar dolar harcama yaparak 12 şehirdeki 12 stadyumu yeni baştan yarattı ve turizmi canlandırmak için teşviklerde bulundu. Genellikle bu gibi spor olaylarını organize eden ülkelerin sosyal ekonomik aktivitelerinde bir hareketliliğin oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu sene sonunda Brezilya’da yapılacak olan hükümet seçimleri, mevcut ekonomiden ve yönetimden memnun olmayan halkın protesto yoluyla kendilerini göstermesi için büyük bir fırsat olarak görülüyor. Organizasyon süresince, eşitsizlik, yoksulluk ve işçi sendikalarının protesto edilmesi bekleniyor. Futbola ilgi duyan yetişkinler ile yapılan anket sonuçlarına göre, 100 kişiden 72 si ülkenin genel durumundan memnun değil. Ankete katılanların %34’ü, dünya kupasının Brezilya’da gerçekleştirilmesinin Brezilya ekonomisi için olumlu olduğunu, %61’i ise bu organizasyonun kaybettirdiklerinin kazandırdıklarından daha fazla olduğunu düşünüyor. Öte yandan Brezilya ekonomisine yarım milyon yabancı futbolseverin getireceği nakit paranın girmesi bekleniyor. 2010 Afrika Dünya kupasında 3 milyon (lokal ve yabancı) futbolsever katılmıştı ve Brezilya’daki organizasyonda bu rakamın iki katına çıkması tahmin ediliyor. Başlayacak futbol organizasyonu ile birlikte, ulaşım, konaklama ve yiyecek fiyatlarında da artışlar yaşanıyor. Brezilya’da iç hat uçuş fiyatı 1,000 dolar, Rio de Janeiro’da bir gecelik otel konaklaması 460 dolar ve 13 Temmuzda yapılacak olan final maçı için bilet fiyatının 990 dolardan satıldığını söyleyebiliriz. Şirketler ile yapılan bir ankete göre ise, bu tür organizasyonların, ülkedeki iş fırsatlarında %44 lük bir pozitif artış sağladığını ifade edebiliriz. Aynı zamanda, çalışan motivasyonunun artmasının, iş verimini de arttırdığını söyleyebiliriz. Dünya kupası maçlarının sonucu ne olursa olsun, ekonomik aktivitedeki her türlü hareketliliğin Brezilya ekonomisinde olumlu sonuçlar doğuracağı muhtemel gözüküyor.


----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------


Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış