Rusya Ekonomisinde Son Durum

Rusya ekonomisinin, Ukrayna ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu oluşan savaş gerginliği ve ABD’nin bu gerilimlere istinaden uyguladığı yaptırımlar neticesinde durgunluğa sürükleneceği beklentilerini önceki analizlerimizde belirtmiştik. Ancak, Ocak ayından bugüne kadar olan verilere baktığımızda, Rusya ekonomisinde işlerin çok da kötü olmadığını gözlemliyoruz. Ocak başında 16,55 milyar ruble dış ticaret fazlası veren Rusya, Haziran ayı itibariyle 19,80 milyar ruble açık verdi ve bu gelişmeyi yüksek miktardaki enerji ihracatından sağladığını gözlemliyoruz. Endüstriyel üretimin ise yılbaşında %0,8 den, Mayıs ayında % 2,4 de yükselmesi, ekonomik daralma endişelerini anlamsız kılacak gibi gözüküyor. İşsizlik oranının %5,6 dan %5,3 e gerilemesi ise, iş imkânlarının Rusya ekonomisinde hız kesmediğinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Enflasyon rakamlarına bakacak olursak, Ocak başından beri TÜFE’ nin yıllık bazda %0,5’ den %0,9’a yükseldiğini gözlemliyoruz. Ukrayna krizi sırasında değer kaybeden rubleyi güçlendirmek için Şubat ayında %5,50 olan faiz oranını, Mart ayında %7 ve Nisan ayında %7,50 ye çeken Rusya Merkez Bankasının, küresel piyasalarda rekabet avantajını korumak için para piyasası araçlarını kullanmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Rusya dünyanın en büyük ülkesi ve beşinci büyük ekonomisi, aynı zamanda Emtia ’ya dayalı bir ekonomi olan Rusya, dünyanın en büyük petrol(%12) , doğalgaz  (%18) ve nikel (%20) üreticisi konumunda. Enerji sektörü, Rusya ekonomisinin Gayri Safi Milli Hasılası’nın %20 ila %25 ini, ihracatının %65 ini ve bütçe gelirlerinin %30 unu oluşturuyor. Bundan dolayı enerji sektörü ekonomik büyüme için çok büyük önem arz ediyor. 2013 yılında %1,3 büyüyen ekonomi, politik riskler azalmaya devam ettikçe 2014 yılında da  büyümeye devam edecek gibi gözüküyor.

----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış