Merkez Bankası' nın Faiz İndirim Senaryoları

Faiz, ekonomi gündemini meşgul etmeye devam ediyor ve gözler Merkez Bankası' nın 24 Haziran'da yapacağı para politikası toplantısında vereceği faiz kararında. Bir önceki toplantıda 50 baz puan indirim ile hükümetin eleştirisini alan Merkez Bankası' nın bu sefer ne yapacağı merak ediliyor. Türkiye'de faizlerin indirilmesi durumunda oluşabilecek iyi ve kötü senaryoları sizinle paylaşmak istiyorum:

İyi senaryo:

  • Faizler düşerse, borçlanma maliyeti azalır, kredi büyümesi artar, tüketim ve yatırım artar, ekonomi büyür.
  • Yabancı yatırımcı daha ucuza TL borçlanır ve bu TL ile borsadan hisse senedi alır, borsa primlenir.
Kötü senaryo:

  • Merkez Bankasının bilançosundan sıcak para çıkışı olur ve daha az riskli ve yüksek faiz veren ekonomilere kaçar, Cari açığın sürdürülebilirliği riske girer.
  • Bankalar kredi hacmini normalden fazla genişletebilir ve kredi geri ödemelerinde ileride risk oluşabilir.
  • Mikro ekonomi bakış açısı ile, tüketiciler kredi kartı ile daha fazla nakit çekme eğilimine başlar, bu durum tüketici refahını uzun dönemde olumsuz etkileyebilir.
  • Düşük faiz tüketimi teşvik eder,paranın zaman değeri azalır, dolayısıyla talep yönlü enflasyon tetiklenebilir.
  • Türk tahvillerinin fiyatı artar, tahvil talebi azalır aynı zamanda TL talebi azalır, TL değer kaybeder.


Merkez Bankası' nın alacağı karar, parite, enflasyon ve dış ticaret için büyük önem arz edecek. Yüksek ihtimal ile bir faiz indirimi gelecek ama etkisi kaç baz puan olduğuna bağlı. Bekleyip görelim.
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış