Türkiye'de Büyüme,Enflasyon,Faiz ve Diğer Kırılgan Beşli Ekonomiler - 04/03/2015

Türkiye ekonomisinden enflasyon oranı yıllık bazda %7,55 seviyesine yükseldi ve Şubat ayı enflasyonu bir önceki aya göre %0,71 artış gösterdi. Gelen son enflasyon verisi ile Türkiye ekonomisi, IMF' nin sınıflandırdığı Kırılgan Beşli Ekonomiler arasında en yüksek enflasyona sahip olma özelliğini koruyor. Kırılgan Beşli dediğimiz ülkeler: Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika. Bu ülkelerin siyasi risk, cari açık, bütçe açığı, enflasyon, işsizlik ve büyüme gibi ortak sorunları olduğundan dolayı IMF bir "Kırılgan Beşli" sınıflandırması yapıyor.

Türkiye'de faiz, büyüme ve enflasyon tartışmaları sürerken, ana resmi makro verilere göre değerlendirmekte fayda var. Büyümenin fırsat maliyeti enflasyondur ve Türkiye ekonomisi büyüme göstermeye çalışırken enflasyonist bir ortamın olması normaldir. Küresel ekonomide büyüyememe sıkıntıları devam ederken, yıllık yüzde 1,7'lik bir pozitif büyüme oranı yakalamak olumlu algılanabilir. Ancak İşsizlik oranına göre kıyaslandığında bu durum anormaldir. İşsizliğin yüzde 10,7 düzeyine ulaşması, ekonominin doğrudan yatırımlar açısından yetersiz kaldığının bir göstergesidir. Yatırımlar, düşük maliyetli borçlanma ile artar ve borçlanma maliyeti ise faiz oranlarına bağlıdır. Ancak Türkiye'de uygulanması düşünülen düşük faiz politikasının doğrudan yatırımları çekmesi garanti değildir. Doğrudan yatırıma örnek olarak, yurt içi veya yurt dışı yatırımcıların Türkiye'de bir fabrika kurması ve beraberinde istihdam sağlaması olarak gösterilebilir. Küresel ekonomide faaliyet gösteren aktörler şu anda var olan pozisyonlarını korumak ve yeni yatırımlarını erteleme planları içerisinde oldukları için, düşük faiz oranlarının hızlı bir şekilde doğrudan yatırıma dönüşmesi kısa dönemde zor gözüküyor.

Şubat ayı enflasyonu baz etkisinin en az hissedileceği aydı ve Mart, Nisan aylarında baz etkisi ile enflasyonda belirgin bir iyileşme bekleniyor. TCMB' nin yıl sonu enflasyon tahmininin %6,77 seviyesinde olması da, TCMB' nin faiz indirim sürecine destek veriyor. Ancak, düşük faiz politikası Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan Cari Açık finansmanı açısından sıkıntı yaratabilir.



Kırılgan Beşli Ekonomilerin performanslarına bakıldığında büyüme oranı en yüksek olan Güney Afrika en düşük enflasyon ve en düşük faiz oranına sahip olan ekonomi. Güney Afrika hem büyümeyi hem de enflasyonu düşük faiz hadleri ile beraber düşük tutmayı  başarıyor. Ancak yüksek büyüme oranına rağmen işsizlik oranın en yüksek olduğu ülke.
Hindistan yıllık %1,5 seviyesinde büyüyor ve aynı anda da enflasyonu %5,11 seviyesine düşürmeyi başardı. Büyüme oranının istihdama katkısı da iyi denilecek seviyede ancak faiz oranı grup içerisinde ikinci en yüksek.
Endonezya her ne kadar doğal kaynaklarına güvense de Kırılgan Beşli ekonomiler içerisinde en kötü büyüme performansı sergileyen ülke.Ancak Türkiye ile aynı seviyede olan faiz oranı ile son verilere göre enflasyonist süreci yürütme konusunda daha başarılı olmuş gözüküyor.
Brezilya ise negatif büyüme oranı, yüksek faiz ve yüksek enflasyon ile riskli bir imaj sergilemeye devam ediyor. Her ne kadar işsizlik oranı tek haneli rakamlarda olsa da, dolaylı sermaye hareketlerine duyarlı yapısı ile ciddi kırılgan bir yapı sergiliyor.

Dünyadaki tüm ülke ekonomilerini kendi dinamiklerine göre değerlendirmek gerekiyor ancak ABD Merkez Bankası FED' in faiz artırımı ile ilgili izleyeceği süreç özellikle yukarıda bahsedilen ülkelerin kırılganlığını daha artıyor. Türkiye'de Mart ve Nisan ayı enflasyon seviyelerinde beklenen iyileşme gerçekleşmediği sürece Merkez Bankası yeni bir faiz indirimine gitmeyebilir. Bir sonraki PPK toplantısı olan 17 Mart tarihinde faizlerde bir değişikliğe gidilmeyip gelecek ay açıklanacak enflasyon verilerine göre Merkez Bankası bir aksiyon alabilir.
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------








Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler