Bu Hafta Gündem Yoğun Ama ABD Konut Verilerine Dikkat - 23/03/2015

Piyasalar için yeniden hareketli bir haftanın içine giriliyor. Bugün ve yarın ABD'den gelecek olan çekirdek enflasyon ve konut verileri ABD dolarının yönünü yeniden tayin edecek. Ekonomide tam istihdam piyasasının oluşmasına odaklanmış olan FED, bu hafta içerisinde açıklanacak olan emlak verilerini de gözardı etmemeli. Önceden de ifade ettiğim gibi, krizin çıkış noktası olan konut piyasasında bir toparlanma olmadan, ABD'de bir faiz artırımı, yarar yerine zarar getirebilir. Faiz yükselirse mortgage oranları yükselir ve halihazırda ev alma sıkıntısı ile uğraşan ABD halkı için ev sahibi olmak gerçekten bir Amerikan Rüyası haline gelebilir.
ABD ekonomisinde FED enflasyon hedefini %2 seviyesinde tutuyor ve en büyük korkusu enflasyonun kronik hale gelip hızlı bir şekilde %2 düzeyinden yukarı doğru tırmanması. Bütün konuşulan faiz artırım senaryoları, enflasyon ile ilgili ipin ucunu kaçırmamak adına...Ancak diğer taraftan büyüme sıkıntısı çeken ve enflasyon yerine deflasyon yaratan bir dünya ekonomisi var. Tüketim eğilimi azalmaya devam eden ülkelere, ABD ,yükselen Dolar'ın negatif etkisini de yanına alarak, mal ve hizmet satmakta zorlanacak gibi gözüküyor. Güçlü bir ABD doları, ülke ekonomisine yarardan çok zarar getirebilir. İthalatın ucuzladığı ancak ihracatın da pahalı hale geleceği ekonomide bir büyüyememe sıkıntısı doğabilir.
Ekonomi teorilerinin çift taraflı bıçak olarak çalıştığı günümüzde, bir taraf düzelirken başka bir taraf da bozulmaya devam edecek. Sürekli bir kaos, kriz ve belirsizlik ortamı sürdükçe yıpranan her zaman olduğu gibi reel sektör ve hane halkı olacak. 
ABD ekonomisindeki faiz artırım hikayesinin FED'in yaptığı bir spekülasyondan ibaret olduğu görüşümü koruyorum. ABD'den karışık sinyaller gelmeye devam ediyor ve ben de bu sebepten 2016 yılından önce bir faiz artırımı beklemiyorum. Ekonomiyi bir çok dinamik ile değerlendirmek gerekiyor ancak FED, toplantı tutanaklarında kelime oyunları yapmayı tercih ediyor. Önümüzdeki toplantıların sonuçları sonrasında piyasalarda ciddi dalgalanmalara hazır olmak yatırımcıların avantajına olabilir.

--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------


Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış