ABD Ekonomisinin Bittiğine Dair 5 Kesin Gösterge - 01/03/2015

ABD'de, hisse senedi endeksleri tarihi zirvelere ulaşmaya devam ederken, piyasa araştırmalarına göre Amerikan toplumunun %78' i halen ABD ekonomisi ile ilgili endişeli ve %69' u ülkenin ekonomik durumunun kötü olduğunu düşünüyor. Diğer taraftan %65'i ise ekonominin "yanlış bir yolda" hareketine devam ettiğini ifade ediyor (Kaynak: CNN Exit Polls).
ABD ekonomisinde faiz artırım sürecinin ciddi anlam kazanmaya başladığı şu günlerde, gerçekten bir iyileşme ve "normalleşme" hareketi başladı mı sorusuna olumlu cevap vermek gerçekten zor. Düşük ve yüksek gelirliler arasındaki boşluk son 100 senenin en yüksek seviyesine ulaştı ve Orta Sınıf gelir düzeyine sahip Amerikalıların sayısı da gittikçe azalma gösteriyor. Ancak, ABD ekonomisinin daha da kötüye gittiğinin göstergeleri sadece olumsuz sonuçlanan piyasa araştırmaları ve gelir dağılımının bozulması değil, aşağıda açıklamak istediğim 5 önemli işaret ekonomiyi yeniden uçurumun kenarına sürüklüyor:

1. Ev Sahipliği Oranı Düşmeye Devam Ediyor

 
Kaynak: US Census Bureau (ABD Nüfus İdaresi)


ABD ekonomisinin yaşadığı kriz konut piyasasındaki mortgage balonunun patlamasıyla gerçekleşmişti. 2008 yılından beri toparlanmaya çalışan ABD emlak piyasası pek de iç açıcı mesajlar vermiyor. ABD Nüfus İdaresinin 2014 yılının 3. çeyrek son raporuna göre kendi evine sahip olan ABD'lilerin oranı %64,4 seviyesinde ve bu oran 1995 yılından itibaren en düşük düzeyinde. Aynı zamanda ilk defa ev alanların sayısı geçmişe kıyasla %40 seviyesinden %29 seviyesine düşmüş durumda. Amerikan Rüyası'na ulaşmak için çok daha iyi verilerin gelmesi gerekiyor...

2. Reel Ücretler Azalmaya Devam Ediyor

Kaynak: US Census Bureau (ABD Nüfus İdaresi)

Tüketime dayalı olan ABD ekonomisinde reel ücretlerin azalmaya devam etmesi ciddi bir durgunluk riskini de beraberinde getiriyor. Enflasyondan arındırılmış reel gelir 2009 yılındaki seviyesinden 2100 dolar aşağıda iken, 2001 yılındaki seviyesinden 3600 dolar daha düşük. ABD Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayınladığı veriye göre ise ABD çalışanlarının %50'si yıl içerisinde 28,031 dolar'dan daha az kazanıyor ve %39'u eve 20,000 dolar'dan az bir gelir getiriyor. 

3.  İş Gücüne Katılım Oranı Düşüyor

Kaynak: Bureu of Labor Statistics(ABD İşçi İstatistik Bürosu)

İş gücüne katılım oranı %62,9 seviyesinde ve Şubat 1978 yılındaki düzeyine gerilemiş durumda. Bu oran ABD ekonomisinde 92,6 milyon kişinin iş gücünde olmadığını ifade ediyor. ABD istihdam piyasasından gelen son Tarım Dışı verilerinin iyi olması ekonominin tam istihdam seviyesine geldiğini ve bir faiz artışı için sinyal anlamını vermiyor.


4.  Konut Fiyatları Düşmeye Devam Ediyor

ABD'de sosyal yaşam standartlarının iyileştirilmesini amaçlayan Russel Sage Foundation'ın (http://www.russellsage.org/) yayınladığı rapora göre, ABD Konut piyasasında, çekirdek bir ailenin oturacağı tipik bir evin fiyatı 2003 yılında 87,992 dolar iken, şu anda 56,335 dolar seviyesinde ve bu düşüş %36 bir değer kaybına işaret ediyor. Konut fiyatlarının düşmesi, talebin az olduğuna ve piyasasının iyileşmesi açısından halen sıkıntıda olduğuna işaret ediyor.


5. Paranın Çevrim Hızı Tüm Zamanların En Düşüğünde

Kaynak: CNBCE

Tüketiciler ve şirketler sağlıklı bir ekonomide sürekli alım - satım yapar ve para sıklıkla el değiştirir. Eğer ekonomide bir yavaşlama var ise paranın el değiştirme hızı ciddi oranda düşer. Ekonomi literatüründe buna "paranın çevrim hızı"(Velocity of Money) denir. ABD ekonomisinde paranın çevrim hızı bugün itibariyle tüm zamanların en düşük seviyesinde ve ekonomide sıkıntılı bir duruma işaret ediyor. İstatistiklere göre ABD halkının %76'sı maaşını bir sonraki aya zor yetiştiriyor ve milyonlarca kişi hükümet desteği ile yaşamaya çalışıyor. 

Yukarıdaki 5 madde ABD ekonomisinde bir faiz artırım senaryosunu kısa dönemde imkansız kılıyor. Her ne kadar Haziran 2015 ayı, FED Başkanı Janet Yellen' ın piyasalara verdiği tüyolara göre olası bir faiz artırım tarihi olsa da, ABD ekonomisinde istihdam, gelir ve konut sorunu çözülmedikçe bir faiz artışı çok stratejik ve spekülatif bir karar olmaya devam edecek gibi görünüyor.
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------





Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış