TCMB' nin Faiz Ve Enflasyon İle Sınavı - 17/03/2015

Bugün TCMB her ay olduğu gibi PPK toplantısını gerçekleştirecek ve faiz oranları hakkında kararını verecek. Her geçen ay faiz üzerine düşünülen senaryolar daha da karmaşık bir yapıya bürünmeye devam ederken, dün açıklanan üç aylık işsizlik rakamının %10,9 seviyesinde gelmesi, ekonomik büyüme üzerindeki endişeleri artırmayı sürdürüyor. Sanayi üretiminin de %2,2'lik azalma ile ciddi bir düşüş kaydettiği Türkiye ekonomisinde yatırımların canlanması için tek çare faiz oranlarının düşürülmesi olarak görülüyor. Düşük faiz oranı, düşük maliyetli borçlanmayı sağlar, ancak burada önemli olan düşük faiz ile alınan kredilerin ne kadarının yatırıma yönlendirildiği ve bu yatırımların istihdam yaratmadaki etkisidir. Diğer taraftan yıllık %7,55 seviyesine ulaşan enflasyon oranı TCMB'nin faizleri düşürmesinde büyük engel teşkil etmeyi sürdürüyor. Yükselen döviz kurunun ise ithal fiyatlara olan geçişkenlik etkisinin de önümüzdeki dönemlerde enflasyon üzerinde belirgin olarak hissedileceğini düşünüyorum. İthalat ihracat kompozisyonunda, ithalatın yüksek olduğu Türkiye ekonomisinde, ithal girdiler özellikle tüketici fiyatları üzerinde artırıcı etki yapma potansiyeline sahip. Bu durum reel gelirlerin azalma eğilimini sürdürmekle beraber, reel sektörde de kapasite azaltımlarına, dolayısıyla ülke genel istihdam seviyesinde düşüşlere neden olabilir.
TCMB, enflasyon ile mücadele için elindeki para politikası araçlarını kullanmaya devam ediyor. Okyanusunun diğer tarafında ise, ABD Merkez Bankası FED'in bu hafta içerisinde açıklayacağı toplantı tutanaklarındaki "sabırlı" ifadesini metinden çıkarması, ABD ekonomisinde Haziran ayında beklenen faiz artırım ihtimalini yükseltebilir. TCMB, hem içeride enflasyon ile savaşırken, dışarıda da küresel spekülatörlerin ABD Doları üzerinden yarattığı spekülatif hareketleri dizginlemeye çalışıyor. TCMB' nin bugün vereceği karar ile ilgili ben bir faiz değişikliği beklemiyorum. TCMB, faizi bir adım daha indirmek için Mart ayı enflasyonunu beklemek isteyebilir. FED' in faiz artırım sürecine, TCMB ne kadar düşük bir faiz oranı ile girerse, ülkeden çıkması muhtemel olan sıcak paranın önünü o kadar kesebilir.
--------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
--------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış