Merkez Bankası’ nın Faiz Kararı

Beklenenden yüksek gelen faiz artışı kurlardaki hızlı yükselişin önünü kesmişe benziyor.  Son durum aşağıdaki gibi:

Yeni Oran
Eski Oran
Marjinal Fonlama Oranı
12 %
7,75 %
Repo yolu ile borçlanma
11,5 %
6,75 %
Merkez Bankası Borçlanma (MB ye borç verme)
8 %
3,5 %
Bir hafta vadeli Repo İhale
10 %
4,5 %
Geç likidite
15 %
10,25 %

Ancak faiz artışının bedelleri olacak. Bankaların fonlama maliyetleri artacak ve bu maliyetleri kredilere yansıtacaklar. Tüketici kredilerinde ve ticari kredilerde daralma yaşanacak. Değişken faizli kredi programına dahil olanlar kredilerini geri ödeyememe riski ile karşı karşıya kalacaklar.  Kredi talebindeki daralma büyümeyi olumsuz etkileyecek. Hanehalkı’ nın tüketim harcamaları ve ticari kesimin yatırım harcamaları azalacak. Bu durum ilk olarak durgunluk ardından ekonomik büyümenin yavaşlaması ve son olarak ekonomik daralmaya neden olacak.

Kurların yüksek olmasından şikayetçi olan reel sektör , 1-2 ay sonra kredi faizlerinin yüksek olduğundan, borçlanma maliyetlerinin arttığından ve bunu üretimlerine ve nihai olarak da tüketiciye yansıtmak zorunda olduklarından şikayet edecekler. Maalesef bu senaryo gerçekleşecek. Tek çözüm, kendilerini gelecek sözleşmeleri ile koruma altına almaları. Bunun için de, Vadeli İşlem Opsiyon Borsası’ nın etkinliğinin beklentilerin üstüne çıkması gerekiyor.
Merkez Bankası, üzerindeki piyasa baskısını atmak ve güvenilirliğini tekrar kazanmak için böylesine yüksek bir faiz artışı yaptı. Faiz, Merkez Bankası’ nın elindeki son silahtı. İsterdim ki piyasada dengeler kendiliğinden olsun ve hiç müdahale gerekmesin.  Maalesef dünya ekonomisindeki risk fonlarının artan risk iştahları buna imkan vermiyor, Merkez Bankaları spekülasyon ile savaşmak için bilinenin dışında daha etkin politikalar geliştirmeli. Yaşanan bu gelişmeler Merkez Bankası ve Türk ekonomisi için bir tecrübe oldu ancak deneme yanılma metodu ekonomiye maliyet yükü getirdi.
 Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------


Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış