2013 yılı , Dünya ve Tükiye Ekonomisi için nasıl bir yıl oldu?

Yeni bir yıl'a girdiğimiz bu günlerde, 2013 yılına dair değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu yıl başroldeki aktör FED idi. ABD’ den gelen olumlu olumsuz ekonomik verilerin, FED’ in parasal genişleme politikasını nasıl etkileyeceğine dair yaşanan yoğun spekülasyon, Dünya hisse senedi ve emtia piyasalarında dalgalanmaya sebep oldu. Yoğun ve sert spekülatif aksiyon içine giren risk fonları(hedge funds), özellikle gelişmekte olan piyasalarda (emerging markets) yaptıkları işlemler ile yine bu yıl kazançlarını en yüksek seviyeye çıkardılar. ABD’ de yaşanan borç tavanı krizi ve devletin kamu çalışanlarına ücretlerini ödeyemeyecek duruma gelmesi ise(government shutdown), halihazırda diken üstünde olan dünya piyasalarını daha fazla tedirgin ederek yüksek miktarlarda kayıplara neden oldu.

ABD’ nin bir hapşırması ile etkilenen dünya piyasalarının kendine gelmesi bir türlü mümkün olamadı.  FED ‘ in parasal genişlemeye son verdiğini açıklaması, başta BIST(Borsa İstanbul) olmak üzere gelişmekte olan piyasalardan ve Altın stoklarından yatırımcıların çıkmasına ve ABD hisse senedi piyasalarına yönelmesine neden oldu. Altın’ ın ons fiyatı 1900 dolar’ ı hedeflerken satışlardan dolayı düşüş eğilimine girerek 1200 doları gördü.
2013 yılı Türkiye ekonomisi için hedeflerin yüksek tutulduğu bir yıl oldu ancak Haziran ayı’ nda yaşanan Gezi olayları, toplum ve hükümet arasındaki gerilimin artmasına, bu da yabancı yatırımcıların Türkiye üzerindeki risk algısının negatif yöne doğru kaymasına neden oldu.  Kredi derecelendirme kuruluşlarından bir not arttırımı geleceği beklentisi var iken,  BIST den çıkışların olması ve döviz kurlarında yeninden yükselmelerin görülmesi, ekonomi hedeflerinin tekrar revize edilmesini gerektirdi. Yüksek ithalat nedeni ile alarm veren Cari açık’ ın sıcak para girişi ile finansmanında risk boyutu daha da arttı. Yaşanan politik krizler sonucunda, Türkiye ekonomisinin ne kadar kırılgan olduğu bir kez daha anlaşıldı. Diğer yazılarımda da bahsettiğim gibi, Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan yüksek Cari açık halen ekonominin en çok düşünülmesi gereken sorunu olarak önümüzdeki sene de devam edeceğinden şüpheniz olmasın.
Ocak ayından Mayıs sonuna doğru 90,000 puanı hedefleyen BIST in, 69,000 puan altına gerilemesinde Haziran ayı’ndan bugüne kadar 3 faktör etkili oldu:
1.      Gezi olayları sonucunda yabancı yatırımcının ülkeyi riskli görerek yatırımlarını geri çekmesi
2.      FED in parasal genişleme politikası ile ilgili spekülatif açıklamalar yapması
3.      17 Aralık’ da ülkede yolsuzluk ile ilgili yaşanan gelişmeler

Döviz kurlarında ise, BIST deki hisse satışından kaynaklanan gözle görülür bir yükselme yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.  TL’ den yabancı paraya doğru talebin artması sonucu Dolar/TL kuru 2,07 , Euro / TL ise 2,83 e ulaştı.  Kurların yükselmesinin bir önceki yazımda girdi maliyetlerinin yükselmesi anlamında geldiğini ve yükselen maliyetlerin de enflasyonu tetiklediğini belirtmiştim. Yükselen kurlar sonucunda hedeften sapma gösterecek olan enflasyon rakamları Merkez Bankası’ nı ve vatandaşı yıl sonunda mutlu etmedi...  Başta enerji fiyatlarında artış olmak üzere, yüksek kur ekonomiye ek maliyet getirmeye devam edecek.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

Türk Hava Yolları ve Maliyetler