Enflasyon nedir?

Genellikle aybaşına ve sonuna doğru duyduğumuz bir kavram olan “Enflasyon”, fiyatlar genel seviyesinin artış hızıdır. Fiyatlar genel düzeyinin artması, üretici ve tüketicilerin daha fazla harcama yaparak istedikleri ürün ve servise ulaşmasına neden olmaktadır. Genellikle çift rakamlı bir enflasyon oranı kötü olarak algılanır (Yüzde 10 ve üstü). Tek haneli bir enflasyon ise büyümekte olan bir ekonomi için olağan görünür. İki tip enflasyon vardır, talep yönlü enflasyon ve maliyet yönlü enflasyon. Talep yönlü enflasyon, tüketici talebinin yüksek olduğu ve üretici arz’ ının bu talebi karşılayamadığı durumlarda piyasada kıt hale gelmeye başlayan ürün ve servislerin fiyatının artmasıdır. Diğer bir senaryo ise, üreticilerin, gelen yüksek talebe karşın, arz’ ı bilinçli olarak karşılamadığı ve sattıkları ürünlere fiyat artışı uygulamalarıdır. Diğer enflasyon türü olan maliyet yönlü enflasyon ise, üreticilerin girdi fiyatlarının artışına paralel olarak, ürünlerin fiyatlarını arttırmalarıdır. Örneğin petrol fiyatlarında yaşanacak bir artış doğrudan üreticinin maliyetlerini etkileyecek ve fiyatlarda bir yükselmeye neden olacaktır. Maliyet yönlü enflasyonu önlemek için üreticiler girdi fiyatlarını sabitleyici finansal enstrümanlara yatırım yapabilir ve kendilerini bu riskten koruyabilir. Böylece girdi maliyetlerindeki artışı tüketici fiyatlarına yansıtmayabilirler.
ÜFE, Üretici Fiyat Endeksi’ dir, yani üreticilerin ürettiklerinin fiyat artışını gösterir. TÜFE ise Tüketici Fiyat Endeksi’ dir, bu da tüketicilerin elde ettiği ürün ve servislerin fiyatının artmasıdır. ÜFE, TÜFE yi etkiler .Her ay sonu veya başında TÜFE ve ÜFE açıklanır. Ülkede fiyat istikrarını sağlamak Merkez Bankaları’ nın görevidir. Her sene başında uzun vadeli ekonomik programlarda Merkez Bankaları hedef enflasyon oranını belirler ve bu hedeflere ulaşmaya çalışır.

Enflasyonun, kişisel gelirin azalmasına doğrudan bir etkisi vardır. Bireyin harcamaları artar ve gelirin büyük bir kısmını enflasyon kaynaklı artışlar için harcar. Açıklanan enflasyon verilerinde, enflasyonun azaldığına veya arttığına dair bilgiler alırsınız. Enflasyon oranı bir önceki aya göre azaldı deniyor ise, fiyatların artış hızının bir önceki ay’a göre daha yavaş olduğu kastedilmek istenmektedir. Tam tersine durumda, enflasyon bir önceki aya göre artış gösterdi deniyor ise, fiyatların artış hızının bir önceki aya göre daha hızlı olduğu kastedilmektedir. Bir ekonomide fiyatlar genel seviyesinin azalması için negatif yönlü bir enflasyon rakamının gelmesi beklenmelidir. Negatif oranlı bir enflasyon fiyat artış hızının negatif yöne doğru kaydığının bir göstergesidir ve fiyatlar genel seviyesinin azaldığına dair bir işarettir. Fiyat istikrarını sağlama görevini yapan Merkez Bankaları, enflasyonu kontrol altına almak için birçok para politikası aracı kullanır. Bu araçlardan en önemlisi faiz’ dir. Merkez Bankaları, faiz oranlarında değişikliğe giderek enflasyonu kontrol altına almaya çalışırlar. Burada kontrol altına alınabilecek enflasyon talep yönlü enflasyondur. Maliyet yönlü enflasyon daha çok yurt dışı kaynaklı olduğunda kontrol edilebilir durumda değildir. Merkez Bankaları piyasadaki faiz oranlarını para politikası araçları ile arttırır veya azaltır. Enflasyon’un yüksek olduğu bir ekonomide faiz oranlarında bir artışa gidilir, tam tersi durumda ise faiz oranları azaltılır. Faiz, para’ nın fiyatıdır. Bireyler ve kurumlar faiz oranlarına göre harcamalarını ayarlar. Yüksek faiz, harcamaların kısılmasına ve faiz yatırımına yönlendirilmesine neden olur. Bu durum da harcama talebinin azalmasına ve enflasyonun düşmesine sebep olur. Aşırı talebin olmadığı ve durgunluk yaşanan bir ekonomide is Merkez Bankaları faiz azaltımına gider ve harcamaların arttırılması ile ekonomiyi canlandırmaya çalışır. Ekonomik canlanma, ekonomik büyüme anlamına gelir ve başta tüketim harcamaları olmak üzere, net ihracat ve yatırımlar tarafından etkilenir. Büyüme’ nin yaşandığı bir ekonomide enflasyonun olması normaldir. Yüksek talep sonucunda, üreticilerin arzı yükseltmek amacı ile yaptıkları yatırımlar ve bu yatırımlar sonucu ham madde ve diğer kaynaklara olan taleplerinin artması yine bahsettiğim gibi maliyet yönlü bir enflasyona sebep olmaktadır.
----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
---------------------------------------------------------------------

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış