Piyasaların yeni oyuncağı.. Altın!

Altın fiyatları haftayı yine tarihi bir zirve ile kapattı ve onsu 1851 dolar oldu. 1 ons yaklaşık 28 grama denk geliyor. Dolayısıyla altının 1 gramı 66 dolar yani 117 TL oldu. Peki nedir altın' a bu kadar talebi arttıran?

Altın yıllardan beri güvenli bir yatırım aracı, günümüzün meşhur deyişiyle güvenli bir liman olarak görüldü. Türk toplumu olarak da bizler, kara günler için altın alıp saklamıyor muyuz? Her ne kadar yastık altı olsa da, altın güvenilir bir yatırım aracı.

ABD ekonomisindeki resesyon beklentileri ve yüksek borç miktarı, Avrupa' daki diğer borç krizindeki ülkeler, bu ülkelerin para birimlerine olan güveni tamamen silip süpürmüş durumda ve yatırımcılar alternatif yatırım aracı olarak altın' ı görmekte. Dünyanın en çok işlem yapılan paritesi olan eur/usd artık yatırımcılar için cezbedici değil, çünkü kurda sürekli bir belirsizlik ve oynaklık mevcut. Amerikan doları' nın arkasında ABD riski , Euro arkasında ise tam 17 tane ülkenin riski var..Ancak, Altının böyle bir riski yok çünkü dayandığı bir finansal enstrüman yok..Bundan dolayı yatırımcılar için cazibesini her geçen gün artıracak gözüküyor.

19. yüzyıl' ın başlarından, 1. Dünya Savaşı' na kadar geçen sürede dünyada bir Altın Standard' ı vardı. Bu sisteme göre ülkeler ekonomilerine giren ve çıkan Altın miktarı kadar para basıyor ve piyasadaki para arzını ona göre ayarlıyordu. Enflasyon açısından da bir istikrar vardı ve Altın ticareti serbestti. Ancak 1. Dünya Savaşı'nda, Altın ticareti savaş nedeniyle kısıtlanmaya başlayınca ülkeler bu sistemi sürdüremez hale geldiler. Almanya karşılıksız para basma yoluna gitti ve ülkede hiperenflasyon oldu. Dünya savaşlarından sonra Amerika' nın Bretton Woods kasabasında ülkelerin ekonomi otoriteleri toplandı ve Bretton Woods sistemi' ni ilan ettiler. Bu sisteme göre dolar, altına bağlı olacaktı, yani altın değer kazanınca dolar da değer kazanacaktı. ABD dışındaki ülkeler ise paralarını dolar'a bağlayacak ve değerini olan göre belirleyecekti. Bu sistem 1971 yılında ABD tarafından kaldırıldı çünkü ülkeler ellerinde yüklü miktarda dolar rezervi tutmaya başlamıştı. Bu da doların değerinin düşmesine sebep oldu. Bunlar sonucunda ABD, para birimini diğer para birimlerine karşı dalgalanmaya bıraktı.

ABD ve Avrupa Birliği ekonomik ve siyasi sorunlarını çözmedikçe, dünya yeniden bir altın standardına doğru gidiyor gibi gözüküyor. Bu, Euro para birliğinin çökmesi ve dolar' ın itibarının iyice yok olması anlamına geliyor. Altın' ın ons' unun 2000 doları geçeceği söyleniyor.. Bahsettiğim gibi ABD ve AB nin istikrarlı bir ekonomi yönünde adım atmaması Altın' ın fiyatını daha çok şişirmeye devam edebilir.





----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış