Altın düşüşe geçti! Spekülatörler yine arenada!

Yatırımcılar artık güvenli limandan ayrılıyorlar gibi görünüyor. Altın' ın ons'u geçtiğimiz gün 1900 doları zorladı ancak büyük bir direnç ile karşılaşarak düşüşe geçti ve şu anda 1759 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Çeyrek altın ise 180 tl den 173 tl ye geriledi. Peki neden altın'ın onsu 1900 dolar seviyesinden döndü de 1800-1700-1600 hatta 1500 dolar seviyesinden dönmedi?



1. Altının değerini balon haline getiren geçtiğimiz 1 aydaki ABD siyasi krizi(Borç Tavanı) ve AB nin borç krizi idi. Bu durum balonu hızlıca şişiren etken oldu.

2. Yatırımcılar 1900 dolar düzeyini bir satış seviyesi olarak planlamışlardı. Altın' ın onsu 1900 dolar iken, direnç ile karşılaştı ve kar satışları geldi. Bunun sonucu da fiyata sağlam bir düzeltme oldu.

3. Son 2 haftadır piyasalarda inanılmaz bir volatilite vardı ancak bu hafta her şey sakin başladı ve bu durum her zaman olduğu gibi risk iştahı her an kabarmaya meyilli olan spekülatörleri uyandırdı. Spekülatörler sırf piyasada hareket olsun diye altın satışı başlattı ve piyasaya bir anda hareket geldi. FED in de önümüzdeki cuma günü yeniden bir parasal genişleme yapacağı yönünde sinyaller vermesi, global spekülatif risk iştahını daha da kabarttı.

FED, şu ana kadar 2 adet parasal genişleme yaptı. QE1 ve QE2(Quantitative Easing). Her bir parasal genişleme sonrası spekülatörler ellerinde tuttukları altınları da satıp hisse senedi piyasalarına yöneldiler ve başta Dow Jones ve S&P500 olmak üzere bir çok borsa ralli yaptı. FED in 3. parasal genişleme politikasının nelere şahit olacağını yine beraber göreceğiz.

Tüm dünya borsalarındaki hareketler tamamen spekülatif amaçlıdır ve küçük yatırımcı için riski çok büyüktür. Dünyanın en büyük piyasası olan FOREX piyasasının işlemlerinin %95 i spekülatif amaçlı, geri kalanı hedging veya ticari amaçlıdır. Altın fiyatlarının da bu denli ani düşüşü ne bir teknik ne de bir temel analiz göstergesidir. Tamamen spekülatif, piyasalarda istikrarı sevmeyen kişi, kurum veya hükümetlerin, bilerek yaptıkları bir şeydir.

Altın fiyatları düştükçe yeniden alım fırsatı oluşacak ve yine bir yükseliş trendi olacaktır. Bugün altın' da yaşanan hareketliliğin yarın tahmin bile edemediğiniz bir döviz çiftinde olması muhtemeldir. Bu trend spekülatörlerin risk iştahı oldukça devam edecektir. Uluslararası finans kurumlarının bu konuda bir denetleme yapması ve özellikle küçük yatırımcıyı koruyucu kanunlar çıkartması gerekiyor!

----------------------------------------------------------------------
Burada yer alan bilgiler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan sorumluluk kabul edilmemektedir.
----------------------------------------------------------------------



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Enflasyon'un Sebebi Nedir?

Havayolu Sektörü ve Turizm

ABD Doları ve Romanya Leyi'ne Bir Bakış